Koronaepidemian vaikutukset hyvinvointiin, palveluihin ja talouteen
Tämä sivu on päivitetty 8.6.2022, toistaiseksi viimeisen kerran.
THL seuraa rokotusten etenemistä ja rokotuskattavuuden kehittymistä epidemian ja koronavirustapausten lisäksi.
- Lisää koronaepidemian tilannekatsauksessa
- Lisää rajoituksista ja suosituksista valtioneuvoston verkkosivuilla
Miten sivun tiedot kerätään ja kenelle ne on tarkoitettu?
- Avosairaanhoidon palveluissa tilanne on vakaa, mutta rekrytointiongelmia esiintyy
- Vuodeosastohoidon palveluissa saatavuus ja henkilöstön riittävyys edelleen ongelmallisia
- Palvelunjärjestäjien arvioissa äitiys- ja lastenneuvolapalveluiden sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon saatavuus parantunut
- Suun terveydenhuollon palveluiden saatavuus on parantunut alkuvuodesta
- Mielenterveystyön perustason palvelujen saatavuus ja henkilöstön riittävyys ovat hiukan parantuneet, mutta krooniset resursointiongelmat ovat entisellään
- Iäkkäiden henkilöiden kotiin annettavien palveluiden tilanne jatkuu vaikeana
- Ikääntyneiden ympärivuorokautisten asumispalveluiden ongelmallisessa tilanteessa hiukan korjaantumista
Somaattinen erikoissairaanhoito
- Somaattisen erikoissairaanhoidon saatavuusongelmat korjaantuneet
- Palvelunjärjestäjien arvioissa psykiatrisen erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuus ja henkilöstön riittävyys ovat palautumassa lakkoa edeltävään tilanteeseen
Miten sivun tiedot kerätään ja kenelle ne on tarkoitettu?
THL toteuttaa koronaepidemian aikana jatkuvaa seurantaa epidemian ja rajoitustoimien vaikutuksista yhteiskuntaan, väestön palvelutarpeisiin, palvelujärjestelmän toimintaan, kansantalouteen ja mielialaan. Mukana on jatkuvasti päivittyviä tietolähteitä ja säännöllisin väliajoin julkaistavia asiantuntijanäkemyksiä.
Sivu on tarkoitettu tueksi kansallisen epidemiatilanteen ja sen vaikutusten seurantaan päätöksenteon eri tasoilla sekä tietolähteeksi asiantuntijoille, tutkijoille ja kansalaisille.
Sivulla esitetään epidemian kuluessa arvioita seuraavista teemoista:
- Väestön palvelutarpeet ja palvelutuotanto
- Lääkinnälliset tuotteet, rokotteet ja teknologia
- Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus ja kustannukset
- Sosiaali- ja terveydenhuollon työvoima
- Data, informaatio, tieto ja ymmärrys
- Terveyden suojelu
- Johtaminen ja lainsäädäntö
Väestön neuvonta ja ohjaus
Korona-info sulkeutui
Minna Kuitunen ja Martta Forsell
Suomalaisten yhteydenotot Digi- ja väestöviraston koronaneuvontaan ovat vähentyneet kevään 2022 aikana. Vielä tammikuussa yhteydenottoja oli lähes 12 500. Toukouussa määrät olivat vähentyneet noin 2 500 yhteydenottoon. Korona-info suljettiin 31.5.2022.
Koronavilkun toiminta päättyi
Myös Koronavilkun toiminta on päättynyt. Nykyisenkaltaisessa epidemiatilanteessa sen käytölle ei ole enää perusteita. Laajamittaiseen testaukseen ei ole enää edellytyksiä isossa osassa maata eli tartunnasta sovelluksella ilmoittamiseen tarvittavia avauskoodeja ei enää laajasti luoda.
Parhaimmillaan Koronavilkulla oli 2,5 miljoona käyttäjää. Koronavilkku oli yksi maailman käytetyimmistä koronasovelluksista suhteutettuna maan asukasmäärään. Tartunnastaan ilmoitti 64 000 käyttäjää sovelluksen avulla. Koronavilkun käyttäjistä 23 % kertoi saaneensa ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta.
Palvelut
Kyselyyn vastanneiden palvelunjärjestäjien mukaan koronaepidemian vaikutus palvelujärjestelmän toimintaan on vähentynyt loppukeväästä. Henkilökunnan sairastumisia ja järjestelmän kuormittumista näkyy vastausten perusteella lähinnä perusterveydenhuollon ja iäkkäiden ympärivuorokautisissa palveluissa. Myös työtaistelun liitännäisvaikutukset ovat vähentyneet, mutta henkilöstön rekrytointivaikeuksien merkitys näyttäisi kommenttien perusteella lisääntyneen ja kesän tilanteesta ollaan useissa yksiköissä erittäin huolestuneita.
Aikaisemmissa kyselyissä kohdennettiin seurantajakso kokonaisiin viikkoihin. Tähän tehtiin viikolla 21/2022 muutos niin, että seurantajakso on ensimmäisen viikon keskiviikko-sunnuntai sekä seuraavan viikon maanantai-tiistai. Teknisistä syistä kuviin on merkitty ensimmäisen viikon numero.
Perusterveydenhuolto
Avosairaanhoidon palveluissa tilanne on vakaa, mutta rekrytointiongelmia esiintyy
Eeva Reissell ja Marko Grönholm
Perusterveydenhuollon avovastaanottokäyntien saatavuudessa ja henkilöstön riittävyydessä vuodenvaihteessa 2021–2022 esiintyneet ongelmat ovat osittain korjaantuneet, mutta kesälomakauden alkaessa rekrytointiongelmia esiintyy paikoitellen.
Vuodeosastohoidon palveluissa saatavuus ja henkilöstön riittävyys edelleen ongelmallisia
Eeva Reissell ja Marko Grönholm
Perusterveydenhuollon vuodeosastojen kohdalla palvelujen saatavuus on tasaisesti heikentynyt viime vuoden loppupuolelta lähtien ja näissä yksiköissä raportoidaan koronatilanteen aiheuttavan edelleen ongelmia.
Palvelunjärjestäjien arvioissa äitiys- ja lastenneuvolapalveluiden sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon saatavuus parantunut
Eeva Reissell ja Marko Grönholm
Palvelunjärjestäjille osoitettujen kuntakyselyiden perusteella neuvolapalvelujen saatavuudessa kokonaisuutena oli heikentymistä vuodenvaihteessa 2021-2022 ja loppukeväästä. Tilanne on sekä saatavuuuden että henkilöresurssien osalta korjaantumassa. Koulu- ja opiskeluterveyden-huollon kohdalla tilanne on vakaa (ei kuvioita).
Suun terveydenhuollon palveluiden saatavuus on parantunut alkuvuodesta
Eeva Reissell ja Marko Grönholm
Palvelunjärjestäjien kuntakyselyissä arvioima suun terveydenhuollon palveluiden saatavuus heikentyi vuodenvaihteessa 2021-2022, mutta tilanne on nyt vastausten perusteella korjaantunut eikä henkilöstön riittävyydessä raportoida uusia ongelmia.
Mielenterveystyön perustason palvelujen saatavuus ja henkilöstön riittävyys ovat hiukan parantuneet, mutta krooniset resursointiongelmat ovat entisellään
Eeva Reissell ja Marko Grönholm
Mielenterveystyön perusterveydenhuollon palveluiden saatavuuden ongelmat ovat entisellä tasolla, vaikka melko tyytyväisiä palvelunjärjestäjiäkin on. Raportoitu henkilöstön riittävyys on oleellisesti entistä tasoa.
Kysyttäessä lasten, nuorten ja aikuisten perustason ja erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuutta käy entiseen tapaan ilmi, että lisääntynyt palveluiden tarve, krooninen aliresursointi sekä jonot erikoissairaanhoitoon ovat johtaneet pysyviin ongelmiin. Esimerkkinä esitetään kuvio nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuudesta.
Sosiaalihuolto
Iäkkäiden henkilöiden kotiin annettavien palveluiden tilanne jatkuu vaikeana
Eeva Reissell ja Marko Grönholm
Sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille kotiin annettavien palveluiden saatavuuden tilanne on hiukan parantunut, mutta henkilöstön rekrytointi on haasteellista.
Ikääntyneiden ympärivuorokautisten asumispalveluiden ongelmallisessa tilanteessa hiukan korjaantumista
Eeva Reissell ja Marko Grönholm
Ikääntyneiden ympärivuorokautisten asumispalveluiden saatavuuden heikko tilanne on hiukan korjaantunut. Henkilöstön riittävyys on edelleen huolestuttavaa, vaikka alkuvuoteen nähden tyytyväisempiä palvelunjärjestäjiäkin on. Kyselyn vapaamuotoisissa kommenteissa raportoidaan edelleen koronaepidemian aiheuttamia hankalia tilanteita ja rekrytointiongelmia.
Somaattinen erikoissairaanhoito
Somaattisen erikoissairaanhoidon saatavuusongelmat korjaantuneet
Eeva Reissell ja Marko Grönholm
Erikoissairaanhoidon palvelunjärjestäjien mukaan päivystyksen, ensihoidon ja tehohoidon palveluiden saatavuus on korjaantunut kevään koronaepidemian laannuttua. Viikoilla 13-16 palveluiden saatavuudessa näkyy myös hoitoalan lakon vaikutus.
Hoitoalan lakon aikaiset ongelmat erikoissairaanhoidon leikkaustoiminnan ja diagnostisten tukipalveluiden kohdalla ovat korjaantuneet.
Henkilöresurssien suhteen näitä palvelukokonaisuuksia ei ole eritelty eri palveluihin. Somaattisen erikoissairaanhoidon polikliinisten (avosairaanhoito) palveluiden kohdalla henkilöresurssien tilanne heikentyi lähinnä työtaistelun johdosta huhtikuussa 2022 ja tilanne on sittemmin korjaantunut.
Henkilöstön suhteen tilanne heikentyi keväällä vuodeosastoilla lähinnä työtaistelutilanteen johdosta. Paikallisia koronaepidemiaan ja henkilöstön rekrytointiongelmiin liittyviä ongelmatilanteita on esiintynyt myös viime viikkoina.
Palvelunjärjestäjien arvioissa psykiatrisen erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuus ja henkilöstön riittävyys ovat palautumassa lakkoa edeltävään tilanteeseen
Psykiatrisen erikoissairaanhoidon osalta palvelunjärjestäjien vastaukset hoidon saatavuudesta ovat korjaantuneet kevään lakkoviikkojen jälkeen.
Henkilöstön riittävyys psykiatrisissa sekä polikliinisissä palveluissa (kuvio) että vuodeosastoilla on korjaantunut huhtikuun jälkeen.
Etuudet
Merita Mesiäislehto
Työttömyysturvan saajien määrä laskussa, myös tartuntatautipäivärahan saajia aiempaa vähemmän
Kelan Koronamittarit-sivuston mukaan työttömyysturvan saajien määrä on kääntynyt taas laskuun maaliskuun nousun jälkeen. Työttömyysturvan saajia oli huhtikuussa 192 745 henkilöä, mikä on 9065 henkilöä vähemmän kuin maaliskuussa. Tuen saajia oli myös merkittävästi vähemmän edellisvuoteen verrattuna. Huhtikuussa 2021 työttömyysturvaa sai 220 692 henkilöä. Uusia etuuden saajia oli 5225.
Perustoimeentulotuen saajien määrä on pysytellyt koko kevään samalla tasolla. Tuen saajia oli huhtikuussa 198 779 henkilöä. Uusia tuen saajia oli 7879. Myös perustoimeentulotuen saajien määrä on vähentynyt viime keväästä. Tuen saajia oli noin 20 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Työttömyysturvan ja perustoimeentulotuen hakemusmäärissä ei alkuvuonna ole havaittu mitään erityistä poikkeamaa, vaihtelu on normaalia viikkovaihtelua.
Tartuntatautipäivärahan saajien määrä on ollut kasvussa koko kevään, mutta kääntyi laskuun huhtikuussa. Huhtikuussa päivärahan saajia oli noin 36 000, mikä on noin 6700 vähemmän edelliskuuhun verrattuna.Tartuntatautipäivärahan hakemista koskevaa lainsäädäntöä muutettiin helmikuussa siten, että koronatartunnan saanut voi saada päivärahan ilman tartuntatautilääkärin tekemää virallista eristämismääräystä. Tartuntatautipäivärahan hakemiseksi riittää laboratoriovarmistettu positiivinen testitulos. Muutokset koskevat poissaoloja, jotka ovat alkaneet 1.1. jälkeen ja ne ovat voimassa 30.6. asti.
Lisätiedot
Koronaepidemian tilannekatsaukset 2022
Koronaepidemian tilannekatsaukset 2021
Koronaepidemian tilannekatsaukset 2020
Yhteyshenkilöt
Martta Forsell, erityisasiantuntija, THL
Merita Mesiäislehto, erikoistutkija, THL
Eeva Reissell, hallintoylilääkäri, THL
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].