Hyppää sisältöön

Kouluterveyskysely 2025 on käynnissä – tuottaa tietoa koululaisten ja opiskelijoiden arjesta ja hyvinvoinnista

Julkaisuajankohta 10.3.2025 14.38
Tyyppi:Uutinen

Valtakunnallinen Kouluterveyskysely toteutetaan maalis-huhtikuussa oppilaitoksissa. Siihen vastaavat peruskoulujen 4., 5., 8. ja 9. luokkien oppilaat sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteuttaa joka toinen vuosi Kouluterveyskyselyn, jossa lapset ja nuoret voivat kertoa nimettömästi kokemuksiaan terveydestään, hyvinvoinnistaan, elintavoistaan, koulunkäynnistään ja opiskelustaan. 

Kouluterveyskyselyn tuloksia voidaan hyödyntää monipuolisesti toiminnan kehittämisessä kouluissa, oppilaitoksissa, kunnissa ja hyvinvointialueilla. Säännöllisesti päivittyvää tietoa tarvitaan muuttuvassa ajassa ja yhteiskunnassa. Kyselyn aineistosta tehdään myös tieteellistä tutkimusta hyvinvointiin liittyvistä ilmiöistä.

Seurantatieto keskeisessä roolissa 

Perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitoksilla on kaikkialla Suomessa mahdollisuus osallistua kyselyyn. Mikäli vastaajamäärät ovat riittävät, voivat oppilaitokset saada omat tuloksensa kouluhyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä. Esimerkiksi vuonna 2023 kyselyn tulokset toimitettiin yli 3 000 oppilaitokselle tai toimipaikalle.

Yksi Kouluterveyskyselyn tavoitteista on tuoda oppilaiden ja opiskelijoiden ääntä kuuluville. 

”Kyselyyn vastaaminen on alkanut vilkkaasti kouluissa. On tärkeää, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus kertoa kokemuksistaan kyselyissä, joiden tuloksia ammattilaiset ja päättäjät voivat käyttää taustatietona”, kyselystä vastaava tutkija, kehittämispäällikkö Jenni Helenius kertoo. 

Oppilaitoksissa on aiempien tulosten perusteella seurattu esimerkiksi tyytyväisyyttä koululounaaseen ja kiusaamisen yleisyyttä. Kunnat ja hyvinvointialueet ovat käyttäneet tuloksia hyvinvoinnin seurannassa väestötasolla.

Kouluterveyskyselyä on kehitetty yhdessä oppilaiden ja koulujen kanssa

Kouluterveyskyselyn avulla on kerätty seurantatietoa jo vuodesta 1996. Vuosien varrella lomake laajeni, ja nyt sitä on tiivistetty ja selkeytetty. 

”Kehitimme kyselylomaketta keskustellen lasten, nuorten ja opettajien kanssa. Lisäksi keskustelimme tietotarpeista kuntien edustajien kanssa”, Jenni Helenius kertoo. 

Kouluterveyskyselyn tutkijat tapasivat viime vuonna noin 450 oppilasta ja opiskelijaa oppilaitoksissa fokusryhmähaastatteluissa, joissa selvitettiin kysymysten ymmärrettävyyttä. Lisäksi noin 500 oppilasta testasi vastaamiseen kuluvaa aikaa lyhennetyllä lomakkeella. Suurin osa oppilaista ehti vastata puolessa tunnissa. 

”Lasten ja nuorten lukutaidon haasteet ovat tutkimusten mukaan yleistyneet. Oppilaiden kanssa keskustellessa tunnistimme kysymyksistä esimerkiksi hankalia sanoja ja lauseita, jotka oli mahdollista sanoa ymmärrettävämmin”, kertoo erikoistutkija Hanne Kivimäki.

Ketkä kyselyyn vastaavat?

Kouluterveyskyselyyn vastaavat vuonna 2025

  • perusopetuksen 4. ja 5. luokkien oppilaat 3.3.–31.3.2025
  • perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat 1.4.– 30.4.2025
  • lukioiden 1. ja 2. vuoden opiskelijat 1.4.–30.4.2025
  • ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat 3.3.–30.4.2025.

Lukioissa kysely on kohdennettu yleissivistävässä lukiokoulutuksessa nuorten oppimäärää tai ulkomaista tutkintoa suorittaville. 

Ammatillisissa oppilaitoksissa kysely suunnataan ammatillista perustutkintoa opiskeleville ja tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (TUVA) oleville. Tänä vuonna kysely suunnataan opinnot vuosina 2023–2025 aloittaneille opiskelijoille. Lisäksi tänä vuonna myös ammatillisten oppilaitosten aikuisilla opiskelijoilla on mahdollisuus vastata kyselyyn soveltuvin osin, ja oppilaitokset saavat tulokset käyttöönsä.

Lisätietoja

Jenni Helenius
vastaava tutkija, kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8406
etunimi.sukunimi@thl.fi

Hanne Kivimäki
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7281
etunimi.sukunimi@thl.fi

Kouluterveyskyselyn verkkosivut

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Lapset, nuoret ja perheet Lapset, nuoret ja perheet tutkimusohjelma3hyte