Kryptosporidioosi voi levitä myös veden välityksellä – riskiä voidaan pienentää kiinnittämällä huomiota nautatilojen käytäntöihin

Julkaisuajankohta 17.5.2021

mies lypsyllä navetassa.

Nautatiloilla on käytäntöjä, jotka voivat lisätä riskiä kryptosporidioosin vesivälitteiselle leviämiselle. Tällaisia ovat muun muassa lannan levitys kosteana vuodenaikana, lannan varastointi ilman katosta ja erilaiset maatalouden toiminnot vesistöjen ja uimapaikkojen läheisyydessä. 

Tiedot käyvät ilmi opinnäytetyöstä, jonka tavoitteena oli selvittää mitkä käytännöt ja riskitekijät voivat edesauttaa kryptosporidien leviämistä tiloilta ympäristöön ja ympäröiviin vesistöihin. Selvitys tehtiin nautatilallisille suunnatulla kyselyllä, johon tuli yhteensä 90 vastausta. 

Eri käytäntöjen aiheuttamien riskien suuruutta ei vielä tiedetä, mutta opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää jatkotutkimuksessa. Työ on osa Ruokaviraston koordinoimaa ”Kryptosporidioosi – Nouseva zoonoosiuhka nautakarjoissa” -hanketta. Hankkeen aikana tullaan tutkimaan vielä tarkemmin Cryptosporidium-alkueläimen esiintymistä nautatilojen valumavesissä. 

”Vesivälitteisten kryptosporidioosiepidemioiden mahdollisuus tulee ottaa huomioon epidemiaselvitystyössä esimerkiksi kunnallisissa ympäristöterveydenhuollon yksiköissä. Lisäksi ihmisten tietoisuutta kryptosporidioosista ja sen ehkäisystä täytyy vielä lisätä”, THL:n tutkija Anna-Maria Hokajärvi sanoo. 

Kryptosporidioositapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina 

THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen kryptosporidioositapausten määrä on lisääntynyt voimakkaasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Tartuntojen lähteitä on selvitetty kyselytutkimuksella. Monet tartunnan saaneet olivat olleet kosketuksissa ripulia sairastaviin nautoihin.

”Kryptosporidioositapaukset lisääntyivät myös vuonna 2020, vaikka koronaepidemian takia matkustaminen on vähentynyt. Tartunnat ovat siis todennäköisesti pääasiassa kotoperäisiä”, THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne sanoo. 

Cryptosporidium on alkueläin, joka voi aiheuttaa infektioita ihmisillä ja eläimillä. Se voi tarttua ulosteen välityksellä saastuneesta juomavedestä, uimavedestä tai elintarvikkeesta tai kosketuksessa tartunnan saaneeseen ihmiseen tai eläimeen. Tartunnan tyypillisin oire on vesiripuli. 

Cryptosporidium-alkueläimen lajeja on tunnistettu yli 30, mutta ihmisten tartuntojen taustalla on yleensä Cryptosporidium parvum tai Cryptosporidium hominis. 

Lisätiedot

Nautatilojen valumavesien vaikutus vesistöihin – riskitekijät kryptosporidioosin vesivälitteiseen leviämiseen
(Theseus)

Kryptosporidioosi – nouseva zoonoosiuhka nautakarjoissa KRYPTO
(Ruokavirasto)

Mikä on cryptosporidium? 
(THL)

Kryptosporidioositapaukset ovat lisääntyneet Suomessa – tauti voi olla riskitekijä lypsykarjatiloilla ja vasikkakasvattamoissa
(THL:n uutinen 19.4.2021)

Anna-Maria Hokajärvi
tutkija
THL
p. 029 524 7715 
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Ympäristöterveys Ympäristöterveys vesi - Ympäristöterveys