Kunnat vastaavat COVID-19-rokotusten järjestämisestä – Omakannasta saatavan koronatodistuksen edellytyksenä on tietojen oikea kirjaaminen

Julkaisuajankohta 26.4.2021

Kunnat vastaavat rokotustoiminnan suunnittelusta ja järjestämisestä.

Rokotustiedot tulee kirjata terveydenhuollon potilastietojärjestelmään, jotta tiedot tallentuvat ajantasaisesti päivittäin:

  • THL:n valtakunnalliseen rokotusrekisteriin ja 
  • Potilastiedon arkistoon, josta tiedot siirtyvät Omakantaan.

Kunta tai kuntayhtymä voi toteuttaa koronarokotustoimintaa yhteistyössä esimerkiksi yksityisen terveydenhuollon toimijan kanssa. Rokotusten toteuttamisesta tulee kuitenkin tehdä sopimus. Myös rokotustietojen kirjaamisesta tulee erikseen sopia, koska rokotustietojen tulee tallentua palvelun järjestäjän rekisteriin. Kanta-palveluiden Ostopalvelu -toiminnallisuutta hyödyntäen palveluiden tuottaja voi tallentaa potilastiedot suoraan palveluiden järjestäjän rekisteriin Potilastiedon arkistossa Kanta-palvelussa.

Rokotustiedot kirjaava ammattilainen avainasemassa Omakannan koronarokotustodistukselle

Rokotustietojen ohjeiden mukainen kirjaaminen on edellytys sille, että kansalainen saa Omakanta -palvelusta todistuksen koronarokotuksesta.  

Mikäli rokotustiedoissa tai niiden kirjaamisessa on puutteita, sähköinen rokotustodistus ei ole saatavilla. Tästä aiheutuu huomattava määrä yhteydenottoja ja korjauspyyntöjä rokotteen antaneelle sote-toimijalle. 

Väärin ja puutteellisesti kirjatut rokotustiedot voivat aiheuttaa myös potilasturvallisuusriskejä.
Rokotustietojen huolellinen kirjaaminen mahdollistaa koronarokotusten kattavuuden ja turvallisuuden seurannan sekä tukee kansallista ja alueellista päätöksentekoa COVID-19-epidemian hallitsemiseksi ja torjumiseksi.

Kunnan potilastietojärjestelmän pääkäyttäjien tarjottava riittävä kirjaamisen tuki

Sekä julkisen että yksityisen sektorin terveydenhuollon toimijoiden  tulee varmistaa koronarokotustietojen yhdenmukainen ja oikea rakenteinen kirjaaminen.  

Kirjaamista tukevat toimenpiteet:

  • Jokaisen rokotuksia antavan organisaation tulee huolehtia rokotuksia kirjaavien sote -ammattilaisten koulutuksesta.
  • Kaikissa rokotuspisteissä tulee olla kirjalliset tai kuvalliset ohjeet rokotusten kirjaamisesta.
  • Rokotekohtaisesti oikeiden eränumeroiden kirjaaminen on varmistettava toimivilla ja etukäteen sovituilla prosesseilla.  
  • Rokotustietojen kirjaamisen tukena ovat nimetyt vastuuhenkilöt.

Lisäksi kuntien potilastietojärjestelmistä vastaavien henkilöiden tulee säännöllistesti varmistaa teknisen tiedonsiirron onnistuminen Kanta-palveluun ja THL:n rokotusrekisteriin yhteistyössä potilastietojärjestelmätoimittajan kanssa.

Aiheesta lisää

Rokotustoiminnan suunnittelu ja järjestäminen
Ostopalveluvaltuutus (Kanta.palvelut)

Koronarokotusten kirjaaminen

Tiedä ja toimi -kortti: COVID-19 -rokotusten keskeisten tietojen kirjaaminen (Julkari)
Koronavirusrokotusten kirjaaminen rakenteisesti potilastietojärjestelmään

Yhteystiedot

Susanna Jääskeläinen
erikoissuunnittelija
puh. 029 524 7508
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - Infektiotaudit ja rokotukset koronavirus - Infektiotaudit ja rokotukset rokotukset - Infektiotaudit ja rokotukset tiedonhallinta - Infektiotaudit ja rokotukset