Kuntouttava päivätoiminta vähentää iäkkäiden yksinäisyyttä ja tukee arjessa selviytymistä - alueelliset erot palveluissa suuria
Ikääntyneiden kuntouttavaa päivätoimintaa järjestettiin keväällä 2024 kaikilla hyvinvointialueilla yhtä lukuun ottamatta. Lähes kaikki järjestävät kuntouttavaa päivätoimintaa omana palvelutuotantona.
Palvelun järjestämisessä on merkittäviä eroja hyvinvointialueiden välillä muun muassa asiakkaiden määrässä, jonotusajoissa sekä palvelun saavutettavuudessa. Myös toimintaan pääsyn myöntöperusteissa on suurta vaihtelua yhtenäisen kansallisen kriteeristön puuttuessa.
”Nykytilanne aiheuttaa eriarvoisuutta. Moni iäkäs hyötyisi toiminnasta, johon he eivät tällä hetkellä pääse. Selvityksen perusteella myös jonotusajoissa oli vaihtelua, ja jonot olivat joillakin hyvinvointialueilla pitkiä. Odotusaikana iäkkään asiakkaan toimintakyky ja palveluntarve voivat heiketä, jolloin menetetään palvelun toimintakykyä vahvistava vaikutus”, THL:n kehittämispäällikkö Mari Luonsinen kertoo.
Päivätoiminta helpottaa myös omaishoitajien arkea
Kuntouttava päivätoiminta vähentää yksinäisyyttä. Ryhmään osallistuminen on monelle iäkkäälle ainoa sosiaalisen kanssakäymisen muoto. Ulkoilu, ruokailu, monipuolinen liikunta ja ryhmässä toimiminen tukevat arjessa selviytymistä.
Kuntouttava päivätoiminta tukee iäkkäiden kotona asumista mahdollisimman pitkään ja vähentää raskaampien palveluiden tarvetta, mikä on yksi sote-palvelujärjestelmän kehittämisen tavoitteista. Kuitenkin osalla alueista päivätoimintaan pääsevät vain kotihoidon asiakkaat. Tämä sulkee osan iäkkäistä palvelun ulkopuolelle, vaikka he hyötyisivät kuntoutuksesta.
”Palvelu on myös hyvä omaishoidon tukimuoto, joka mahdollistaa omaishoitajan lakisääteisen vapaan käyttämisen tai omaishoitajalle muun tauon, kun omaishoidettava on päivätoiminnassa”, muistuttaa erikoistutkija Katja Ilmarinen THL:stä.
Palvelun tarjontaa tulisi lisätä hyvinvointialueilla
Suurin osa hyvinvointialueista järjestää kuntouttavaa päivätoimintaa, mutta osassa alueita palvelua on tarjolla vain vähän ja palvelua saavien asiakkaiden määrä on pieni. Palvelulle on selvityksen mukaan kysyntää ja sen vaikuttavuudesta on aiempaa tutkimusnäyttöä.
Nykyisessä hallitusohjelmassa (2023) hyvinvointialueita kannustetaan lisäämään ja uudistamaan iäkkäiden ryhmämuotoista päivätoimintaa. Ikääntyneille suunnatut ennaltaehkäisevät toimet sekä kotona asumisen tukea ja palveluja korostetaan myös Valtioneuvoston ja sosiaali- ja terveysministeriön kansallisissa tavoitteissa, laatusuosituksessa ja toimintaohjelmissa.
Lue selvityksen ”Ikääntyneiden kuntouttavan päivätoiminnan nykytila hyvinvointialueilla - määrää tulisi lisätä nykyisestä” tulokset THL:n Tutkimuksesta tiivisti -julkaisusta.
THL kartoitti keväällä 2024 iäkkäiden kuntouttavan päivätoiminnan nykytilannetta hyvinvointialueilla. Iäkkäiden päivätoiminta tarkoittaa ryhmämuotoista toimintaa, joka ylläpitää ja vahvistaa toimintakykyä ja elämänlaatua sekä tukee kotona asumista.
Selvitys tehtiin Suomen kestävän kasvun ohjelman Hyvinvointitaloudellisten vaikutusten arviointimekanismi -projektissa. Projektissa tehtiin osatutkimuksia siitä, mitä vaikutuksia julkisen politiikan keinolla ja erityisesti julkisilla palveluilla on kestävään hyvinvointiin. Suomen kestävän kasvun ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluotoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).
Lisätietoja:
Mari Luonsinen
kehittämispäällikkö
THL
p. 029 524 7945
[email protected]
Katja Ilmarinen
erikoistutkija
THL
p. 029 524 6788
[email protected]