Rehabiliterande dagverksamhet minskar ensamheten bland äldre och stöder förmågan att klara sig i vardagen – stora regionala skillnader i tjänsterna

Utgivningsdatum 2.12.2024 11.00
Pressmeddelande

Rehabiliterande dagverksamhet för äldre ordnades våren 2024 i alla välfärdsområden med undantag av ett. Nästan alla ordnar rehabiliterande dagverksamhet inom ramen för den egna tjänsteproduktionen.

Det förekommer betydande skillnader i ordnandet av tjänsten mellan olika välfärdsområden, bland annat i fråga om antalet klienter, kötiderna och tjänstens tillgänglighet. Eftersom det saknas enhetliga nationella kriterier förekommer det också stora variationer i grunderna för beviljande av tillträde till verksamheten.

”Den nuvarande situationen leder till ojämlikhet. Många äldre skulle ha nytta av verksamhet som de för närvarande inte har tillgång till. Enligt utredningen förekom det också variationer i kötiderna och i vissa välfärdsområden var köerna långa. Under väntetiden kan den äldre klientens funktionsförmåga och servicebehov försämras, och då går man miste om den stärkande effekt tjänsten har”, berättar THL:s utvecklingschef Mari Luonsinen


Dagverksamheten underlättar också närståendevårdarnas vardag


Rehabiliterande dagverksamhet minskar ensamheten. För många äldre är deltagandet i gruppen den enda formen av socialt umgänge. Utomhusvistelse, måltider, mångsidig motion och gruppverksamhet stöder förmågan att klara sig i vardagen. 

Rehabiliterande dagverksamhet stöder äldre personers möjligheter att bo hemma så länge som möjligt och minskar behovet av tyngre tjänster, vilket är ett av målen med utvecklingen av social- och hälsovårdssystemet. I en del områden är det dock endast hemvårdens klienter som får delta i dagverksamheten. ”Detta utesluter en del av de äldre från tjänsten, även om de skulle ha nytta av rehabilitering.

”Tjänsten är också en bra stödform för närståendevården som gör det möjligt för närståendevårdaren att ta ut en lagstadgad ledighet eller en annan paus medan den vårdbehövande är i dagverksamhet”, påminner specialforskare Katja Ilmarinen vid THL.


Välfärdsområdena borde utöka sitt utbud av tjänster


Största delen av välfärdsområdena ordnar rehabiliterande dagverksamhet, men i en del områden erbjuds tjänsten endast i liten utsträckning och antalet klienter som får tjänsten är ringa. Enligt utredningen finns det efterfrågan på tjänsten och det finns tidigare forskningsrön om dess effektivitet.

I det nuvarande regeringsprogrammet (2023) uppmuntras välfärdsområdena att öka och förnya dagverksamheten för äldre i grupp. Förebyggande åtgärder som riktas till äldre personer samt stöd och tjänster för äldre som bor hemma betonas också i Statsrådets och social- och hälsovårdsministeriets nationella mål, kvalitetsrekommendation och handlingsprogram.  

Läs resultaten av utredningen (på finska) ”Ikääntyneiden kuntouttavan päivätoiminnan nykytila hyvinvointialueilla - määrää tulisi lisätä nykyisestä" i THL:s publikation Forskning i korthet.

Våren 2024 kartlade THL nuläget för den rehabiliterande dagverksamheten för äldre i välfärdsområdena. Dagverksamhet för äldre innebär gruppverksamhet som upprätthåller och stärker funktionsförmågan och livskvaliteten samt stöder de äldres möjligheter att bo hemma. 

Utredningen gjordes inom projektet Mekanism för bedömning av välfärdsekonomiska konsekvenser inom Finlands program för hållbar tillväxt. I projektet genomfördes delundersökningar om vilka konsekvenser metoder inom den offentliga politiken och i synnerhet de offentliga tjänsterna har för en hållbar välfärd. Finansieringen av Finlands program för hållbar tillväxt kommer från EU:s tillfälliga återhämtningsinstrument (Next Generation EU).


Mer information:


Mari Luonsinen
utvecklingschef
THL
tfn 029 524 7945
[email protected]

Katja Ilmarinen
specialforskare
THL
tfn 029 524 6788
[email protected]


 

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Ikääntyminen Sote-palvelujen johtaminen Toimintakyky rrp