Lintuinfluenssatartuntoja luonnonvaraisilla linnuilla ja turkiseläimillä – vältä kosketusta sairaisiin tai kuolleisiin eläimiin

Julkaisuajankohta 14.7.2023

Euroopassa on todettu laajoja korkeapatogeenisen lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia epidemioita linnuilla vuodesta 2020 alkaen. Lintujen lisäksi tartuntoja on todettu myös useilla nisäkäslajeilla. 

Kesän aikana myös Suomessa on todettu useita lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia. Tällä viikolla Pohjanmaalla on varmistunut tartuntoja myös turkiseläimillä.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen

Korkeapatogeeniset lintuinfluenssa A(H5) -tartunnat ovat ihmisillä äärimmäisen harvinaisia. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin. Tartuntoja ihmisestä toiseen ei ole todettu. Tilannetta kuitenkin seurataan tarkasti sekä Suomessa että maailmalla. 

Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen, mutta osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita.

Joillakin nisäkäillä tauti on ollut vakava, ja taudille on ollut ominaista neurologiset oireet. Neurologisten oireiden mahdollisuus on siksi tärkeää huomioida myös ihmisillä.

Näin voit ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja:

  • Tärkeintä on välttää koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin. 
  • Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta. Mikäli mahdollista suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
  • Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
  • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille. 

Turkistarhoilla työskentelevien on suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon aina, jos heillä on hengitystieinfektioon viittaavia oireita tai neurologisia oireita. Lisäksi tarhoilla työskentelevien tulee käyttää ohjeiden mukaisia suojavarusteita ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Lisätiedot

Turkistarhan ketuilla todettu lintuinfluenssaa (Ruokaviraston tiedote 13.7.2023)

Mikä on lintuinfluenssa? (THL)

Niina Ikonen
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 8413
[email protected]

Anna Katz
johtava asiantuntija, yksikön päällikkö
THL
p. 029 524 7424
[email protected] 

Tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
tartuntatautilaakari(a)thl.fi 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto influenssa - thlfi lintuinfluenssa - thlfi