Miten rahoittajat voivat tukea sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä hankkeissa?
Tasa-arvopäivien 2023 kyljessä THL:n Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatiohankkeessa järjestämäämme webinaarin sisältöä suunnitellessa selvitimme Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) rahoittajien toiveita aiheen tiimoilta. Viesti ei olisi voinut olla selkeämpi: webinaarilta toivottiin konkreettisia esimerkkejä sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävistä hyvistä käytännöistä.
Aloitimme webinaarin kertaamalla yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisen hyötyjä: moninaisuuden tunnistaminen tuo hankkeisiin uusia ideoita, hankkeiden toimenpiteet saadaan kohdentumaan paremmin kohderyhmien tarpeisiin ja hankkeiden vaikuttavuus kasvaa.
Motivoinnin jälkeen kävimme vaihe vaiheelta läpi rahoittajan vaikuttamisen paikkoja rahoitusprosessissa:
- Motivoi hakijoita jo rahoitushaun avautuessa. Tarjoa hankkeille tietoa ja työkaluja esimerkiksi rahoitusinfoissa sekä hankehakua koskevassa viestinnässä.
- Arvioi hankehakemuksia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussilmälaseilla. Vaikuttavassa hankehakemuksessa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus on huomioitu hankehakemuksen eri vaiheissa: kohderyhmä- ja toimintaympäristöanalyysissa, hankkeen tavoitteissa ja toimenpiteissä sekä arvioinnissa.
- Tuuppaa hakijaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökulmien huomioimiseen rahoitusneuvotteluissa. Pyydä perustelut sukupuolineutraaleiksi määritellyiltä hankkeilta.
- Arvioi ja seuraa sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevien tavoitteiden toteutumista hankkeen aikana. Tarvitaanko korjausliikkeitä?
- Pohdi, miten voisit osaltasi tukea hankkeiden hyvien käytäntöjen juurtumista. On tärkeää, että uusilla hakijoilla on tietoa edellisten hankkeiden onnistumisista ja opeista.
Omaan työhönsä webinaarista osallistujat aikoivat viedä ainakin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden apukysymyksiä hankkeiden tueksi rahoitusneuvotteluihin. Apukysymyksiä löytyy erimerkiksi Tasa-arvotiedon keskuksen sivuilta: Tasa-arvon tarkistuslista hankkeelle - THL
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation webinaarissa 11.10. käytiin läpi Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) parissa toimivien rahoittajien mahdollisuuksia tukea yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistämistä hankkeissa. Euroopan unionin osarahoittama koordinaatiohanke on osa EU:n Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -rakennerahasto-ohjelmaa ja sen toimintalinjaa 4 Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi.
Teksti: Johanna Vihtari, Anni Hyvärinen & Satu Majlander