Norovirus aiheuttaa suurimman osa elintarvikevälitteisistä epidemioista – osterit tyypillisiä tartunnanlähteitä

Julkaisuajankohta 22.9.2022

nainen pitelee kipeää vatsaansa.

Norovirus on yleisin tunnistettu elintarvikevälitteisen epidemian aiheuttaja Suomessa. Äyriäiset ja simpukat ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita. Vuosina 2017–2021 osterit aiheuttivat 11 norovirusepidemiaa, joissa sairastui yli 110 henkilöä. 

Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita, sillä ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Norovirus tuhoutuu kuumennettaessa +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan. 

Äkillinen vatsakipu ja pahoinvointi tyypillisiä oireita

Noroviruksen aiheuttaman vatsataudin itämisaika on 12–48 tuntia. Oireita ovat äkillisesti alkavat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös ripulia. Oireet kestävät yleensä 12–72 tuntia. 

Noroviruksia erittyy runsaasti sairastuneen henkilön ulosteisiin ja virukset tarttuvat erittäin herkästi. Elintarvike- ja vesivälitteisten tartuntojen lisäksi norovirus voi tarttua myös suoraan henkilöstä toiseen, viruksella saastuneiden kosketuspintojen kautta tai aerosolitartuntana oksentamisen yhteydessä. 

Elintarviketyössä olevien sairastuneiden henkilöiden tulisi olla poissa työstä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen elintarvikevälitteisten epidemioiden välttämiseksi.

Lisätiedot

Mikä on norovirus? (THL)

Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat Suomessa vuosina 2017-2019 (pdf 1,654 Mt; Ruokavirasto)

Norovirus (Ruokavirasto)

Ruska Rimhanen-Finne 
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]

Annika Pihlajasaari
ylitarkastaja
Ruokavirasto
p. 040 351 6884
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset