Norovirus on edelleen yleisin elintarvike- tai talousvesivälitteisten epidemioiden aiheuttaja Suomessa

Julkaisuajankohta 13.1.2022

vesihana ja vihanneksia pöydällä.

Ruokavirasto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat koonneet raportin Suomessa raportoidusta elintarvike- tai talousvesivälitteisistä epidemioista vuosina 2017–2019. Raportin mukaan noina vuosina kansalliseen epidemiarekisteriin raportoitiin yhteensä 169 elintarvike- tai talousvesivälitteistä epidemiaa. Niistä elintarvikevälitteisiä oli 162 ja talousvesivälitteisiä seitsemän. Elintarvikkeiden välityksellä sairastui yhteensä 2 900 henkilöä ja talousveden välityksellä lähes 570 henkilöä.  

Kuten aiempinakin vuosina, norovirus oli yleisin elintarvike- ja talousvesivälitteisten epidemioiden aiheuttaja. Norovirus aiheutti 57 elintarvikevälitteistä epidemiaa ja kolme talousvesivälitteistä epidemiaa, joissa sairastui yhteensä noin 1 870 henkilöä. 

Kampylobakteeri ja salmonella aiheuttivat kumpikin kahdeksan elintarvikevälitteistä epidemiaa ja sapovirusta epäiltiin yhden talousvesiepidemian aiheuttajaksi. Taudinaiheuttaja jäi tuntemattomaksi 67:ssä (41 %) elintarvikevälitteisessä ja kolmessa talousvesiepidemiassa.

Vuosina 2017–2019 epidemiarekisteriin raportoitiin myös neljä uimavesivälitteistä epidemiaa, joista kolme aiheutui noroviruksen ja yksi kampylobakteerin saastuttamasta uimavedestä tai uimarantaympäristöstä. Epidemioissa sairastui yhteensä noin 200 henkilöä.

Tiedot perustuvat kuntien terveydensuojeluviranomaisten laatimiin elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden selvitysraportteihin. 

Lisätiedot

Norovirus yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja Suomessa
(Ruokaviraston uutinen 4.1.2022)

Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat
(THL) 

Noroviruksen aiheuttama vatsatautiepidemia ja sen selvitystyön haasteet
(THL)

 

Infektiotaudit ja rokotukset Ympäristöterveys Ympäristöterveys vesi - Ympäristöterveys