Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat
Elintarvike- ja vesivälitteisellä epidemialla tarkoitetaan tiettynä aikana ja tietyllä alueella tapahtuneita sairastumisia, joilla on yhteinen elintarvike- tai vesialtistuslähde. Tapausten rajoittuessa samaan kotitalouteen on kyseessä perhe-epidemia.
Epidemian selvitystyöstä vastaa kunnan selvitystyöryhmä. THL tukee selvitystyöryhmää tämän työssä ja tarvittaessa koordinoi epidemiaselvitystä esimerkiksi poikkeuksellisen suurissa tai maantieteellisesti laajalle levinneissä epidemioissa.
THL:n Asiantuntijamikrobiologiayksikkö antaa asiantuntija-apua vesiepidemiatilanteen hoitamiseen.
Tietoa vesiepidemioista ja toimintaohjeet vesiepidemian selvittämiseksi (Ympäristöterveys)
Tässä osiossa
- Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden esiintyvyys
- Ilmoita epidemiaepäilystä
- Selvitä epidemiaepäily ja raportoi tulokset
- Viranomaisten yhteistyö epidemioiden selvittämisessä
- Julkaisuja – Elintarvike ja vesivälitteiset epidemiat
- Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden selvityskurssi
Asiantuntija-apua
Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat
Ruska Rimhanen-Finne
Epidemiologieläinlääkäri
Infektiotautien torjunta ja rokotukset
THL
p. 029 524 8942
etunimi.sukunimi(at)thl.fi
ja ryhmazoo(at)thl.fi
Vesiepidemiat
Ilkka Miettinen
Johtava tutkija
Asiantuntijamikrobiologia
THL
p. 029 524 6371
etunimi.sukunimi(at)thl.fi