Otsonointi on terveydelle haitallista, eikä sillä pystytä poistamaan kosteus- ja homevauriota

Julkaisuajankohta 14.12.2021

Mies tyhjässä asunnossa.

Otsonointia markkinoidaan kuluttajalle helppona ratkaisuna hajujen poistoon. Kuka tahansa voi ostaa otsonikaasua tuottavan laitteiston eli otsonaattorin verkkokaupasta eikä sen markkinointiin tarvita vielä viranomaisen lupaa.

Otsoni on väritön, pistävän raikkaan hajuinen kemiallinen yhdiste. Otsonointi soveltuu joidenkin hajujen, kuten tupakansavun ja kalmanhajun poistoon, mutta menetelmää markkinoidaan myös sellaisiin käyttötarkoituksiin, joihin se ei sovellu.

Otsonointia ei tulisi käyttää home- ja kosteusvaurioiden poistamiseen.

”Tutkimustieto osoittaa, että suuretkaan otsonipitoisuudet eivät pysty tuhoamaan sieni- tai bakteerikasvustoa rakennusmateriaaleista. Kosteus- ja homevauriot tulee korjata ja sen jälkeen siivota tila pölyttömäksi ja homeettomaksi sekä puhdistaa irtaimisto. Näin myös vauriosta mahdollisesti aiheutuva hajuhaitta voidaan saada pois”, toteaa THL:n erikoistutkija Hanna Leppänen.

Otsonointi aiheuttaa monenlaista haittaa terveydelle ja eri materiaaleille

Otsoni on myrkyllinen kaasu, joka voi väärinkäytettynä olla jopa hengenvaarallinen. Altistuminen kohonneille otsonipitoisuuksille voi aiheuttaa akuutteja terveyshaittoja: rintakipua, yskää, hengitysvaikeuksia ja kurkun ärsytystä. Se voi myös pahentaa astman oireita ja heikentää vastustuskykyä. Toistuvasti otsonille altistuvilla henkilöillä, kuten otsonointia tekevillä työntekijöillä, on kohonnut riski kroonisille vaikutuksille: astman synnylle, valtimon kovettumataudille sekä eliniän ennusteen lyhenemiselle.

Lisäksi otsoni vaikuttaa haitallisesti erilaisiin materiaaleihin, esimerkiksi linoleumilattioihin ja kumiin, haurastuttaen niitä ja haalistaen niiden värejä. Kun otsoni reagoi materiaalien ja sisäilman kemiallisten epäpuhtauksien kanssa, voi syntyä uusia terveydelle haitallisia kemiallisia yhdisteitä. Otsonoitavassa tilassa olevat huokoiset kalusteet voivat imeä itseensä nämä syntyvät epäpuhtaudet, jotka saattavat pysyä sisäilmassa kuukausia tai jopa pidempään ärsytysoireita aiheuttavina, haistettavina pitoisuuksina.

Jos otsonointiin päätyy, se kannattaa teettää ammattilaisilla

Otsonointi kannattaa aina teettää alan ammattilaisella. Ennen otsonointia ammattilaisten tulee antaa tilojen käyttäjille riittävät tiedot siitä, kuinka otsonointi tehdään turvallisesti.

Ennen otsonointia muistettavaa:

  • Otsonoinnista tulee ilmoittaa taloyhtiölle etukäteen.
  • Tila tulee tyhjentää kokonaan: tilassa ei tulisi olla ihmisiä, eläimiä, elintarvikkeita, huonekaluja eikä mitään tavaraa.
  • Otsonin leviäminen muihin tiloihin esimerkiksi ilmanvaihdon kautta on estettävä.
  • Tila on lukittava ja merkittävä varoituskyltein. Otsonoinnin aikana tilaan ei tule mennä.

Otsonoinnin jälkeen muistettavaa:

  • Otsonoinnin tekevän henkilön on muistettava käyttää kaasuilta suojaavia hengitys- ja silmäsuojaimia, kun käy sulkemassa otsonaattorin ja aloittamassa tuuletuksen.
  • Ilmassa olevien epäpuhtauksien poistamiseksi tilaa tulisi tuulettaa vähintään 24 tuntia, mielellään 48 tuntia. Tämän varoajan aikana tilassa ei saa oleskella.
  • Tuuletuksen jälkeen kaikki pinnat puhdistetaan nihkeäpyyhkimällä.

Lähivuosina otsonaattoreita alkaa koskea biosidivalmisteiden lupamenettely. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteistoa markkinoivan yrityksen pitää hakea lupaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Tukes) tai Euroopan kemikaalivirastolta. Lupakäsittelyn yhteydessä täytyy osoittaa laitteiston käyttöön liittyvät riskit ja laitteiston turvallinen käyttö.

Lisätietoja

Otsonoinnista THL:n verkkosivuilla

Hanna Leppänen
erikoistutkija
THL
[email protected]

 

 

 

Ympäristöterveys Ympäristöterveys sisäilma - Ympäristöterveys