Talousvedestä kotona tuotetun otsoniveden käyttöä ei voida suositella pintojen desinfiointiin, vaikka otsonointilaitteita markkinoidaan nykyisin myös kotitalouksiin ja laitteen sekä otsoniveden väitetään olevan turvallista tässä käyttötarkoituksessa. Otsonin käyttö pintojen desinfiointiin kuuluu biosidiasetuksen piiriin, mutta käytön turvallisuutta tai tehokkuutta ei ole vielä arvioitu EU-tasolla.
Otsonin desinfioiva vaikutus perustuu siihen, että otsoni sekä sen hajotessa muodostuvat happiradikaalit pystyvät tuhoamaan mikrobeja. Otsonia on käytetty pitkään esimerkiksi juomaveden ja uimaveden desinfiointiin. Otsonin käyttö uima- ja juomaveden desinfiointiin on EU:n biosidiasetuksen (EU) N:o 528/20121 vaatimusten piirissä. Otsonia on turvallista käyttää uima- ja juomaveden desinfiointiin, jos varmistetaan esimerkiksi aktiivihiilisuodatuksella, että kuluttajan käyttämässä vedessä ei ole enää haitallisia määriä otsonia eikä sen sivutuotteita.
Otsonointilaitteita käytetään myös lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten suun desinfiointiin ja haavojen parantamiseen hammaslääketieteessä. Lääkinnälliseen käyttöön markkinoitavilla laitteilla on oltava lääkkeellinen CE-merkintä2 ja niitä valvoo Fimea3.
Otsoniveden teho siivouksessa on epävarmaa. Esimerkiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun tekemässä tutkimuksessa otsoniveden teho ei riittänyt poistamaan kaikentyyppistä likaa varsinkaan huokoisilta pinnoilta4. Toisaalta on mahdollista, että pinnoilla olevat kemialliset epäpuhtaudet voivat pilkkoutua otsonista peräisin olevien happiradikaalien toimesta, jolloin kemikaali voi muuttua toiseksi kemialliseksi yhdisteeksi tai hajota pienempiin osiin, joille siivoaja ja muut tilan käyttäjät voivat altistua5.
Otsoniveden käyttö ihmisen tai eläimen ehjän ihon desinfiointiin ei ole sallittua biosidiasetuksen perusteella, sillä otsonoidun veden riskinarvio ei pidä sisällään tätä käyttötarkoitusta. Valmistajan ei siis ole sallittua markkinoida kotitalouksiin tarkoitettuja otsonivesilaitteita ihon desinfiointiin.
Sosiaalisessa mediassa kiertää joskus väitteitä, joiden mukaan otsonivesi juotuna parantaisi terveyttä ja puolustuskykyä. Tämä ei pidä paikkaansa. Lisäksi on huomioitava, että jos otsonoitava raakavesi sisältää bromidia, muodostuu otsonoinnin yhteydessä mahdollisesti syöpää aiheuttavaa bromaattia6. Suomessa porakaivovedet sisältävät usein bromidia. Nieltynä pitkäaikaisesti käytetty otsonivesi voi siis lisätä syöpäriskiä.
Tilassa, jossa otsonoitua vettä tuotetaan, otsonipitoisuus voi ylittää sosiaali- ja terveysministeriön asettamat terveysperusteiset raja-arvot7,8. Tämä tulee huomioida tiloissa, joissa otsonoitua vettä tuotetaan, muun muassa tehostamalla tilan ilmanvaihtoa.
Hengitettynä otsoni voi aiheuttaa esimerkiksi yskää, kurkun ärsytystä, hengitysvaikeuksia ja rintakipua. Toistuva altistuminen suurille otsonipitoisuuksille voi aiheuttaa astmaa, valtimon kovettumatautia ja lyhentää eliniän ennustetta9.
Lähivuosina otsonin käyttöä desinfiointiaineena alkaa koskea biosidivalmisteiden lupamenettely. Tällöin laitteistolla tuotetulle otsonille pitää hakea valmistelupaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Tukes)10 tai Euroopan kemikaalivirastolta. Lupaa varten hakijan on osoitettava, että laitteistolla tuotettu otsoni on turvallista ja tehokasta haetuissa käytöissä. Lupaa voi hakea joko laitteiston valmistaja tai markkinoija ja saatu lupa koskee ainoastaan sitä käyttötarkoitusta, jolle lupa on myönnetty.
Lisätietoa
1. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 528/2012
2. CE-merkintä (Tukes)
3. Lääkinnälliset laitteet (Fimea)
4. Tontti A (2015). Otsonoitu vesi ylläpitosiivouksessa. Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
5. Weschler CJ (2006) Ozone’s Impact on Public Health: Contributions from Indoor Exposures to Ozone and Products of Ozone-Initiated Chemistry. Environmental Health Perspectives 114(10): 1489–1496.
6. Bromaatti (THL)
7. STM (2020) HTP-ARVOT 2020 : Haitallisiksi tunnetut pitoisuudet. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2020:24.
8. Ruokolainen J. (2015) Otsoniveden käyttö siivouksessa. Itä-Suomen yliopisto.
9. Leppänen ym. (2017) Otsonointi sisäympäristössä. THL Työpaperi 12/2017.
10. Biosidivalmisteiden hyväksyminen (Tukes)