Pogostantautia on todettu tänä vuonna normaalia runsaammin ja kaikkialla Suomessa

Julkaisuajankohta 16.9.2021

stetoskooppi ja näppäimistö.

Suomessa on havaittu pogostantautia tänä vuonna normaalia runsaammin. Vuoden 2021 aikana THL:n tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu jo yli 150 tautitapausta. Määrä tulee todennäköisesti vielä kasvamaan, koska otollisin tartuntakausi on vielä käynnissä ja tapausten raportoinnissa on yleensä jonkin verran viivettä. 

Aiemmin tartuntoja on todettu enimmäkseen Itä-Suomessa, mutta tänä vuonna tautia on esiintynyt kaikkialla Suomessa.

Pogostantautia esiintyy tavallisesti muutaman vuoden sykleissä. Hiljaisempina vuosina tapauksia raportoidaan muutamia kymmeniä, joita seuraa runsaampi tartuntavuosi. Edellinen runsaampi tartuntavuosi oli vuonna 2012, jolloin tapauksia raportoitiin 189. 

Pogostantauti tarttuu hyttysten välityksellä 

Pogostantaudin aiheuttaa Sindbis-virus, joka tarttuu hyttysen piston välityksellä. Suurin osa tartunnoista todetaan loppukesällä, elo-syyskuussa. 

Pogostantauti ei ole vaarallinen. Suurin osa tartunnoista on oireettomia tai lieväoireisia, ja jäävät siksi myös diagnosoimatta. Tyypillisiä oireita ovat laaja punapilkullinen ihottuma ja nivelkivut sekä mahdollinen kuume. Ihottuma ja kuume häviävät muutamassa päivässä, mutta nivelkivut voivat kestää kuukausia.

Pogostantauti todetaan vasta-aineverinäytteestä.  Tautiin liittyvien nivelkipujen vuoksi sairauden taustalla voidaan epäillä esimerkiksi reumatautia, mikä korostaa taudin diagnosoinnin merkitystä.

Pogostantautia hoidetaan oireiden mukaan ja oireita voi lievittää kipulääkkeillä. Taudin sairastaminen antaa elinikäisen suojan. 

Lisätiedot

Mikä on pogostantauti?
(THL)

Pogostantaudin esiintyvyys Suomessa
(THL)

Tartuntatautilääkäri
THL
tartuntatautilaakari(a)thl.fi
 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset