Pohjois-Italiassa on todettu mikrobilääkkeille vastustuskykyinen Candida auris -hiivasieni lähes 300 sairaalapotilaalla

Julkaisuajankohta 1.3.2022

nuppineuloja yhdistettynä langalla. kuvaa verkostoa tai tartuntaketjuja.

Poihjois-Italiassa, Ligurian maakunnassa, on todettu heinäkuusta 2019 alkaen yhteensä 277 Candida auris -tartuntaa sairaalapotilailla. Suurin osa tartunnoista (210) on todettu yksittäisessä sairaalassa.

C. auris on mikrobilääkkeille vastustuskykyinen hiivasieni, joka voi aiheuttaa vakavia infektioita ja epidemioita erityisesti sairaalapotilailla, joiden kehon puolustuskyky on heikentynyt.

Sieni havaittiin ensimmäisen kerran Japanissa vuonna 2009. Suomessa todettiin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa C. auris -tartunta vuonna 2021 Intiasta palanneella sairaalahoidossa olleella potilaalla.

C. auris -epidemiat sairaalassa voivat olla vaikeasti hallittavia 

Muista hiivoista poiketen, C. auris kykenee tarttumaan potilaasta toiseen joko suoraan henkilökunnan käsien tai ympäristön pintojen välityksellä. Näin ollen se muistuttaa enemmän moniresistenttejä bakteereja. Tämä ominaisuuden avulla C. auris on kyennyt aiheuttamaan epidemioita erityisesti teho-osastoilla.

C. auriksen hävittäminen ympäristön pinnoilta voi olla hankalaa. Lisäksi se kehittää helposti vastustuskyvyn yleisesti käytetyille sienilääkkeille. Flukonatsoliresistenssi on hyvin yleistä. Lisäksi on löydetty kantoja, jotka ovat resistenttejä kaikille kolmelle tärkeimmälle sienilääkeryhmälle eli atsoleille, ekinokandiineille sekä amfoterisiini B:lle.

Euroopan tautikeskus (ECDC) julkaisi aiheesta riskinarvion 21. helmikuuta. Kansallinen ohje moniresistenttien mikrobien torjunnasta on päivitetty C. auriksen osalta vuonna 2020.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta Suomessa. Laboratorioiden toivotaan ilmoittavan kaikista C. auris -tapauksista ja lähettävän kannat THL:n Asiantuntijamikrobiologia-yksikköön. 

Lisätiedot

Candida auris outbreak in healthcare facilities in northern Italy, 2019-2021
(ECDC)

Mikä on Candida auris?
(THL)

Ohje moniresistenttien mikrobien tartunnantorjunnasta
(THL)

Leif Lakoma
asiantuntijalääkäri
THL
p. 029 524 7898
[email protected] 

Laura Lindholm
erikoistutkija
THL
p. 029 524 7493
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset antibioottiresistenssi - Infektiotaudit ja rokotukset