Pysy terveenä uimarannalla: seuraa tiedotuksia uimaveden laadusta ja huolehdi hygieniasta
Pääsääntöisesti Suomessa on turvallista uida, mutta hyvälaatuinenkin uimavesi voi saastua. Vatsatautiepidemiat voivat levitä uimarannoilla erityisesti silloin, kun rannalla on paljon ihmisiä – kuten viime päivien helteissä.
Uimaveden laatua voivat huonontaa muun muassa jätevesivuodot, hulevedet, sinilevät ja ihmis- tai eläinperäiset ulostemikrobit sekä muut vedessä olevat haitalliset mikrobit.
”Kun helteillä ihmiset kerääntyvät uimarannoille, mahdollisissa saastumistapauksissa altistuvien määrä lisääntyy”, kertoo THL:n erikoissuunnittelija Outi Zacheus.
Jos kunnan terveydensuojeluviranomainen epäilee, että uimavesi aiheuttaa terveydellistä haittaa, se voi määrätä uimarannan uintikieltoon tai suositella uimisen välttämistä. Tällöin uimarantaa ei tule käyttää.
Älä niele uimavettä ja ui vain terveenä
Uimavedestä voi sairastua vatsatautiin, jos uimari vahingossa nielee saastunutta vettä.
Uimavesivälitteinen epidemia voi levitä uimarannalla myös likaisten WC-tilojen ja huonon käsihygienian takia, jos taudinaiheuttajamikrobeja päätyy likaisten käsien kautta suuhun.
Sekä uimarit että uimarantojen ylläpitäjät voivat vaikuttaa siihen, että uimarannoilla ei pääse syntymään epidemioita.
Näin voit uimarina torjua uimarantojen epidemioita:
- Älä niele uimavettä uimisen yhteydessä.
- Huolehdi omasta hygieniasta ja käytä uimaranta-alueen peseytymis- ja WC-tiloja.
- Vaihda lasten vaipat muualla kuin uimavedessä, esimerkiksi WC-tiloissa.
- Ui vain terveenä.
- Seuraa uimarannan tiedotteita ja toimi ohjeiden mukaan.
Uimarannan ylläpitäjän tulee pitää peseytymis-, pukeutumis- ja WC-tilat siisteinä sekä varata tiloihin riittävästi käsisaippua ja käsipyyhkeitä, WC-paperia ja roska-astioita. Ylläpitäjä myös tiedottaa kunnan terveydensuojeluviranomaisen antamista ohjeista ja uimaveden käyttörajoituksista.
Sinilevät ja vibriot lisääntyvät hellekausina – vältä Itämeressä uimista, jos vastustuskykysi on alentunut
Veden omat mikrobit, kuten sinilevät ja vibriot, voivat lisääntyä hellekausina haitallisissa määrin.
On odotettavissa, että helteinen sää lisää vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien määrää rannikkovesissä myös tänä kesänä. Vibrio-suvun bakteerit lisääntyvät lämpimissä suolapitoisissa rannikkovesissä, mutta eivät sisämaan makeissa vesissä.
”Vibrioiden aiheuttamat infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille, joiden vastustuskyky on alentunut. Heidän tulisi välttää Itämeressä uimista pitkien helleaaltojen aikaan etenkin, jos on haavaumia”, sanoo THL:n laboratoriokoordinaattori Anna-Maria Hokajärvi.
Sinileväesiintymiä saattaa syntyä nopeasti rannikkovesien lisäksi myös sisämaan uimapaikoille, eikä viranomainen aina ehdi paikalle havainnoimaan tilannetta tai tiedottamaan siitä. Jos havaitset uimavedessä tai rannalla sinilevää, älä mene uimaan. Älä myöskään anna pienten lasten leikkiä sinileväisellä rantahiekalla tai päästä lemmikkiä veteen.
Lisätietoja
Englanninkielinen kartta: Vibriotartuntojen riski (ECDC)
Pintavesien leväseuranta (SYKE)
Outi Zacheus (uimaveden yleinen laatu ja uimavesiepidemiat)
THL
erikoissuunnittelija
p. 029 524 6374
s. [email protected]
Anna-Maria Hokajärvi (sinilevät ja vibriot)
THL
laboratoriokoordinaattori
p. 029 524 7715
s. [email protected]