Raskaana oleva päihteitä käyttävä tarvitsee oikea-aikaista apua – THL julkaisi suositukset päihteitä käyttävien raskaana olevien palveluihin
Monet raskaana olevat päihteitä käyttävät henkilöt ja heidän perheensä jäävät vaille oikea-aikaista ja kokonaisvaltaista apua, mikä voi lisätä sekä perheen että syntyvän lapsen riskejä. THL on julkaissut suosituksista ja toimintamalleista koostuvan työkalupakin päihteitä käyttävien raskaana olevien henkilöiden ja perheiden palvelujen parantamiseksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisema työpaperi kokoaa yhteen laajan kattauksen terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluista sekä keinoja ja esimerkkejä, joilla voidaan tehostaa perheiden saamia palveluita ja vähentää päihteiden käytön haittoja.
”Tällä hetkellä ammattilaiset tekevät hyvää työtä, mutta he työskentelevät usein erillään toisistaan ja tuntematta koko palvelukokonaisuutta. Tällöin moniammatillinen yhteistyö vaikeutuu eikä perheiden tilanteista ja palvelutarpeesta saada kattavaa kokonaiskuvaa. Halusimme vastata näihin ongelmiin tarjoamalla käytännön suosituksia ja toimintamalleja palveluiden parantamiseksi”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Margareeta Häkkinen.
Päihteiden käytön tunnistamista tulee parantaa
Raskaana olevien päihteidenkäyttöä ei tunnisteta palveluissa riittävän varhain. THL on julkaissut uuden päihdeseulontalomakkeen, jonka käyttöönottoa suositellaan äitiys- ja lastenneuvoloiden laajoissa terveystarkastuksissa sekä muissa tilanteissa, joissa päihteidenkäyttö voisi nousta esiin.
Raskaudenaikaisen alkoholinkäytön seulomiseksi THL:ssa on kehitetty herkän fosfatidyylietanolin (PEth) mittausmenetelmä, jonka käyttöä neuvoloiden seulontatutkimuksena tulisi selvittää ja pilotoida.
”Meillä on ensimmäistä kertaa olemassa menetelmä, jolla voisimme kattavasti ja helposti seuloa alkoholinkäyttöä myös raskauden aikana. Varhainen alkoholinkäytön tunnistaminen auttaisi perheet hoidon ja tuen piiriin ja alkoholin aiheuttamia sikiövaurioita voitaisiin estää sen sijaan, että asiaan puututaan vasta lapsen jo synnyttyä”, Häkkinen sanoo.
Kun päihteidenkäyttö tulee esiin, siihen vastataan päihdehoidolla ja -kuntoutuksella. Perheitä tulee hoitaa kokonaisuutena ja huomioida myös puolison palveluiden tarve ja saatavuus. Kun lastensuojelun asiakkuus alkaa, kaikille vanhemmille suositellaan rutiinimaista päihdekartoitusta.
Lapsiperheet tarvitsevat tuekseen moniammatillista apua
Päihdehoidossa ja muissa palveluissa on seurattava ja hoidettava entistä tehokkaammin perheitä, joissa on lapsia. Päihdehoidon ja lastensuojelun yhteistyötä on tiivistettävä, jotta perheen ajantasainen palvelutarve on aina tiedossa. Näin palveluissa voidaan puuttua oikea-aikaisesti ja tarkoituksenmukaisilla keinoilla mahdolliseen huoleen perheen tilanteesta tai päihteidenkäytöstä.
Itä-Suomen yhteistyöalueella käyttöön otettu kaksoislähetemalli on yksi esimerkki työpaperissa esitetyistä toimivista käytännöistä, jolla päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palveluketjuja voidaan kehittää.
”Kaksoislähetemalli osoittaa, että päihteitä käyttävien raskaana olevien henkilöiden palveluja voidaan kehittää yksinkertaisilla, mutta vaikuttavilla toimilla. Lähetteen tekeminen neuvolasta sekä raskauden seurantaan erikoissairaanhoitoon että päihdehoitoon varmistaa, että apu ja tuki tavoittavat asiakkaan nopeasti ja eri palvelut toimivat saumattomasti yhdessä”, sanoo THL:n projektipäällikkö Anne Arponen.
Työpaperi on tarkoitettu sote-ammattilaisille käytännön käsikirjaksi, inspiraatioksi ja tiedonlähteeksi sekä hyvinvointialueille kehittämistyön tueksi. Työpaperia voi käyttää käsikirjana ja tiedonlähteenä, joka ohjaa aihepiirin muihin materiaaleihin.
Työpaperi on osa vuosina 2021–2024 toteutettua hankekokonaisuutta, jossa oli mukana viisi yhteistyöaluetta (HUS, TYKS, TAYS, KYS ja OYS), Hankkeen tavoitteena oli luoda hyvinvointialueille yhtenäiset ja toimivat palvelurakenteet, tehostaa päihteidenkäytön varhaista tunnistamista palveluissa, vahvistaa sote-ammattilaisten osaamista sekä parantaa tilasto- ja rekisteritietopohjaa.
Lisätietoa
Päihteet ja raskaus: Kooste terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluista ja suosituksista (THL)
Yhteystiedot
Margareeta Häkkinen
THL
ylilääkäri
puh. 029 524 7865
sähköposti: [email protected]
Anne Arponen
THL
projektipäällikkö
puh. 029 524 6208
sähköposti: [email protected]