Gravida som använder rusmedel behöver hjälp i rätt tid – THL publicerade rekommendationer för tjänster för gravida som använder rusmedel

Utgivningsdatum 5.12.2024 9.00 | Publicerad på svenska 10.12.2024 kl. 12.50
Nyhet

Många gravida som använder rusmedel och deras familjer får inte övergripande hjälp i rätt tid, vilket kan öka riskerna för både familjen och det ofödda barnet. THL publicerade en verktygslåda bestående av rekommendationer och praktiker för att förbättra servicen för gravida som använder rusmedel och deras familjer.

Det arbetspapper som publicerats av Institutet för hälsa och välfärd (THL) sammanställer ett brett utbud av hälso- och socialvårdstjänster samt metoder och exempel för att effektivisera de tjänster som familjerna får och minska skadorna av missbruk.

"För närvarande gör alla yrkesutbildade personer ett bra arbete, men de arbetar ofta separat från varandra och utan att känna till hela servicehelheten. Då försvåras det multiprofessionella samarbetet och man får ingen helhetsbild av familjernas situation och servicebehov. Vi ville motverka dessa problem genom att erbjuda praktiska rekommendationer och praktiker för att förbättra tjänsterna", säger Margareeta Häkkinen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Identifieringen av rusmedelsanvändning bör förbättras

Användning av rusmedel hos gravida identifieras inte tillräckligt tidigt i tjänsterna. THL har publicerat en ny blankett för alkohol- och drogscreening. Det rekommenderas att blanketten tas i bruk vid de omfattande hälsoundersökningarna på mödra- och barnrådgivningarna samt i andra situationer där användning av rusmedel kan framkomma.

För screening av alkoholkonsumtion under graviditeten har THL utvecklat en känslig mätmetod för fosfatidyletanol (PEth), vars användning som screeningundersökning på rådgivningarna bör utredas och pilottestas.

”För första gången har vi en metod med vilken vi på ett heltäckande och enkelt sätt kan screena alkoholkonsumtionen även under graviditeten. En tidig identifiering av alkoholkonsumtionen skulle hjälpa familjerna att få vård och stöd och fosterskador orsakade av alkohol kunde förhindras i stället för att ingripa först när barnet har fötts", säger Häkkinen. 

När användningen av rusmedel framkommer hanteras den genom missbrukarvård och missbrukarrehabilitering. Familjerna ska vårdas som en helhet och även makens/makans behov av och tillgång till tjänster ska beaktas. När en klientrelation inom barnskyddet inleds rekommenderas en rutinmässig kartläggning av rusmedel för alla föräldrar. 

Barnfamiljer behöver multiprofessionell hjälp som stöd

Inom missbrukarvården och andra tjänster måste man allt effektivare följa upp och vårda familjer med barn. Samarbetet mellan missbrukarvården och barnskyddet måste intensifieras så att familjens aktuella servicebehov alltid är känt. På så sätt kan man vid eventuell oro för familjens situation eller användning av rusmedel ingripa i rätt tid och med ändamålsenliga metoder inom tjänsterna. 

Den dubbelremissmodell som tagits i bruk i Östra Finlands samarbetsområde är ett exempel på fungerande praxis som presenteras i arbetspappret och med vilken servicekedjorna för gravida och spädbarnsfamiljer som använder rusmedel kan utvecklas. 

"Dubbelremissmodellen visar att tjänsterna för gravida som använder rusmedel kan utvecklas med enkla men effektiva åtgärder. En remiss från rådgivningen till både den specialiserade sjukvården och missbrukarvården säkerställer att klienten snabbt får hjälp och stöd och att olika tjänster fungerar smidigt tillsammans", säger THL:s projektchef Anne Arponen.

Arbetspappret är avsett som en praktisk handbok, inspiration och informationskälla för yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården samt som stöd för utvecklingsarbetet i välfärdsområdena. Arbetspappret kan användas som en handbok och informationskälla som hänvisar till andra material inom ämnesområdet.

Arbetspappret är en del av en projekthelhet som genomfördes 2021–2024 och som omfattade fem samarbetsområden (HUS, ÅUCS, TAYS, KYS och OYS). Målet med projektet var att skapa enhetliga och fungerande servicestrukturer för välfärdsområdena, effektivisera den tidiga identifieringen av rusmedelsanvändning i tjänsterna, stärka kompetensen hos den yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården samt förbättra informationsunderlaget för statistik och register. 

Mer information

Arbetspapper (på finska)

Kontaktuppgifter

Margareeta Häkkinen
THL
överläkare
tfn 029 524 7865
e-post: [email protected]

Anne Arponen
THL
projektchef
tfn 029 524 6208
e-post: [email protected]

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Lapset, nuoret ja perheet Sote-palvelujen johtaminen alkoholi ehkäiseväpäihdetyö laboratorio lastensuojelu tutkimusohjelma2sote