Salmonellatartuntoja Etelä-Savossa ja Lapissa – aiheuttajina Suomessa harvinaiset salmonellabakteerit
Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä on todettu salmonellan aiheuttama vatsatauti kahdeksalla henkilöllä joulukuun aikana. Heistä seitsemällä salmonella on varmistunut Suomessa harvinaiseksi Salmonella Kedougou -bakteeriksi.
Kyseistä bakteeria on löytynyt sairastuneille tarjolla olleesta pilkotusta kesäkurpitsasta. Kyseistä kesäkurpitsaerää ei enää ole markkinoilla. S. Kedougou -bakteeria on todettu joulukuussa myös kahdelta sairastuneelta Satakunnan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiireissä.
Myös Lapin sairaanhoitopiirissä on marras-joulukuussa sairastunut 18 henkilöä salmonellan aiheuttamaan vatsatautiin. Kaikkien 18 potilaan salmonella on varmistunut Suomessa harvinaiseksi Salmonella Saintpaul -bakteeriksi. Sairastuneita yhdistää Rovaniemen kaupungin keskuskeittiön tarjoama ruoka.
Alueiden terveydenhuollon ja ympäristöterveydenhuollon viranomaiset selvittävät salmonellaepidemioita yhteistyössä THL:n ja Ruokaviraston kanssa.
Salmonellaepidemiat melko harvinaisia
Salmonellatartunnan yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Ripulioireet kestävät 4–10 päivää. Tartuntojen määrä on vähentynyt Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana. Vuonna 2019 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 200 salmonellatapausta, joissa tartunta oli saatu Suomessa.
”Salmonella on melko harvinainen epidemian aiheuttaja Suomessa. Kymmenen viime vuoden aikana salmonellan aiheuttamia epidemioita on todettu 0-4 per vuosi. Näissä epidemioissa yleisin tunnistettu tartunnan lähde oli jokin ulkomailta peräisin oleva, kuumentamattomana nautittu elintarvike tai sen raaka-aine”, THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne kertoo.
Lisätiedot
Mikä on salmonella?
(THL)
Yhteensä kahdeksan salmonellatartuntaa – salmonellan lähteeksi varmistumassa kesäkurpitsa
(Mikkelin kaupungin tiedote 11.12.2020)
Rovaniemellä 7 uutta salmonellatartuntaa, tutkitut ruokanäytteet ja elintarviketilojen näytteet puhtaita
(Rovaniemen kaupungin tiedote 14.12.2020)
Ruska Rimhanen-Finne (epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]
Elina Leinonen (elintarvikejäljitys)
ylitarkastaja
Ruokavirasto
p. 029 520 4585
[email protected]