Salmonellatartuntoja Etelä-Savossa ja Lapissa – aiheuttajina Suomessa harvinaiset salmonellabakteerit

Julkaisuajankohta 17.12.2020

stetskooppi ja näppäimistö.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä on todettu salmonellan aiheuttama vatsatauti kahdeksalla henkilöllä joulukuun aikana. Heistä seitsemällä salmonella on varmistunut Suomessa harvinaiseksi Salmonella Kedougou -bakteeriksi. 

Kyseistä bakteeria on löytynyt sairastuneille tarjolla olleesta pilkotusta kesäkurpitsasta. Kyseistä kesäkurpitsaerää ei enää ole markkinoilla. S. Kedougou -bakteeria on todettu joulukuussa myös kahdelta sairastuneelta Satakunnan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiireissä. 

Myös Lapin sairaanhoitopiirissä on marras-joulukuussa sairastunut 18 henkilöä salmonellan aiheuttamaan vatsatautiin.  Kaikkien 18 potilaan salmonella on varmistunut Suomessa harvinaiseksi Salmonella Saintpaul -bakteeriksi. Sairastuneita yhdistää Rovaniemen kaupungin keskuskeittiön tarjoama ruoka. 

Alueiden terveydenhuollon ja ympäristöterveydenhuollon viranomaiset selvittävät salmonellaepidemioita yhteistyössä THL:n ja Ruokaviraston kanssa. 

Salmonellaepidemiat melko harvinaisia 

Salmonellatartunnan yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Ripulioireet kestävät 4–10 päivää. Tartuntojen määrä on vähentynyt Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana. Vuonna 2019 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 200 salmonellatapausta, joissa tartunta oli saatu Suomessa. 

”Salmonella on melko harvinainen epidemian aiheuttaja Suomessa. Kymmenen viime vuoden aikana salmonellan aiheuttamia epidemioita on todettu 0-4 per vuosi. Näissä epidemioissa yleisin tunnistettu tartunnan lähde oli jokin ulkomailta peräisin oleva, kuumentamattomana nautittu elintarvike tai sen raaka-aine”, THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne kertoo.

Lisätiedot

Mikä on salmonella?
(THL) 

Yhteensä kahdeksan salmonellatartuntaa – salmonellan lähteeksi varmistumassa kesäkurpitsa
(Mikkelin kaupungin tiedote 11.12.2020)

Rovaniemellä 7 uutta salmonellatartuntaa, tutkitut ruokanäytteet ja elintarviketilojen näytteet puhtaita
(Rovaniemen kaupungin tiedote 14.12.2020)

Ruska Rimhanen-Finne (epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected] 

Elina Leinonen (elintarvikejäljitys)
ylitarkastaja
Ruokavirasto
p. 029 520 4585
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset