Samanlaista salmonellakantaa todettu siilillä ja ihmisillä Suomessa
Samanlaista salmonellakantaa on todettu siilillä ja ihmisillä Suomessa. Yhteensä 14 ihmisellä ja yhdellä siilillä on todettu samanlaista Salmonella Typhimurium -bakteerikantaa aikavälillä elokuu 2019 - elokuu 2020.
Potilashaastattelujen mukaan monet sairastuneet ovat ruokkineet tai olleet kosketuksissa siilien kanssa. Sairastuneet asuvat eri puolilla Suomea.
Salmonella tarttuu ulosteen välityksellä
Siileillä tavataan usein salmonellaa. Salmonella voi aiheuttaa siilille ripulia, yleiskunnon heikkenemistä, kuivumista ja kuoleman. Siili voi olla myös oireeton salmonellan kantaja.
Salmonella tarttuu ulosteen välityksellä ja se voi tarttua siileistä ihmisiin. Ihmisillä salmonellatartunnan yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Ripulioireet kestävät 4–10 päivää.
Tartuntojen määrä on selvästi vähentynyt Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana. Vuonna 2019 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 200 salmonellatapausta, joissa tartunta oli saatu Suomessa.
”Tartuntoja voi estää pitämällä siilien ruokintapaikat ja -astiat puhtaana. Siilien, niiden ruokinta-astioiden ja ulosteen käsittelyn jälkeen kädet tulee pestä hyvin”, THL:n epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne sanoo.
Lisätiedot
Mikä on salmonella?
(THL)
Siilit tavallisimpia salmonellan kantajia luonnossa
(Ruokavirasto)
Salmonellaa taas pikkulinnuissa – muista huolehtia ruokintapaikan siisteydestä
(Ruokavirasto)
Ruska Rimhanen-Finne
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]