Selvitys: Kevyen moottoriliikenteen melu häiritsee kaupungeissa

Julkaisuajankohta 15.9.2022

Kevyiden moottoriajoneuvojen melu häiritsee lähiö- ja keskusta-alueilla jopa yleisemmin kuin autoliikenteen tai lähinaapurin aiheuttama melu. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta selvityksestä, jossa tarkasteltiin, miten yleisesti kevyen moottoriliikenteen melu häiritsee kaupunkiympäristössä lämpimänä vuodenaikana (touko–syyskuussa ) ja miten vakavaksi häiriö tyypillisesti koetaan.

Selvityksessä kevyellä moottoriliikenteellä tarkoitettiin moottoripyöriä, mopoja, mopoautoja, skoottereita ja mönkijöitä. Niiden melun koki hyvin häiritseväksi ulkona 8 prosenttia vastaajista ja sisätiloissa 11 prosenttia vastaajista. Autoliikenteen melun koki hyvin häiritseväksi ulkona 5 prosenttia ja sisällä 6 prosenttia vastaajista. Lähinaapurin aiheuttaman melun osalta vastaavat osuudet olivat 4 prosenttia ja 9 prosenttia. 

Vastaajista 6 prosenttia koki kevyiden moottoriajoneuvojen melun häiritsevän paljon unta, mikä on lähes yhtä yleistä kuin lähinaapurin melun aiheuttamat unihäiriöt (7 prosenttia) ja yleisempää kuin autoliikenteen melun aiheuttamat unihäiriöt (3 prosenttia). 

”On selvää, että kevyiden moottoriajoneuvojen melu olisi syytä huomioida yhtenä tärkeänä ympäristömelun lähteenä muun tieliikenteen melun ja lähinaapurin aiheuttaman melun ohella”, sanoo THL:n erikoistutkija Anu Turunen.

Muita selvityksessä mukana olleita ympäristömelun lähteitä olivat raideliikenne, lentoliikenne ja teollisuus sekä lähinaapurin lisäksi muu naapurusto. 

Melun lisäksi vastaajilta kysyttiin elinympäristön muista mahdollisista häiriötekijöistä sisällä ja ulkona. Näitä olivat sisäilmaongelmat, vetoisuus, kuumuus tai kylmyys sisätiloissa, liikenteen pakokaasut ja katupöly, teollisuuden ilmansaasteet ja hajut, puunpolton savut, tupakan savu ja ruoanlaiton hajut.

Muista elinympäristön tekijöistä ulkona ainoastaan tupakansavu naapurustosta häiritsi yhtä yleisesti kuin moottoriajoneuvojen melu. Sisätiloissa vain kuumuus tai kylmyys häiritsivät kevyiden moottoriajoneuvojen melua yleisemmin.

Vakavat häiriöt melko harvinaisia

Vastaajista 8 prosenttia ilmoitti kevyiden moottoriajoneuvojen melun häiritsevän sisätiloissa lämpimänä vuodenaikana joka päivä tai lähes joka päivä. Niistä vastaajista, jotka kokivat häiriötä ainakin joskus, 8 prosenttia arvioi häiriön olevan vakavaa ja reilu puolet lievää. 

Vastaajista 2 prosenttia ilmoitti kevyiden moottoriajoneuvojen melun herättävän tai aiheuttavan nukahtamisvaikeuksia lämpimänä vuodenaikana joka yö tai lähes joka yö. Vain muutama vastaaja ilmoitti kevyiden moottoriajoneuvojen melun häiritsevän unta useita kertoja yössä.

Kyselyyn vastanneista lähes puolet oli sitä mieltä, että viranomaisten pitäisi tehdä enemmän kevyiden moottoriajoneuvojen melun vähentämiseksi asuinalueilla. Tällä hetkellä Suomessa kevyen moottoriliikenteen meluhäiriöitä sekä äänenvaimennuksen lainmukaisuutta ja riittävyyttä valvoo poliisi, joka voi puuttua häiritsevään ajoon ja meluun asuinalueilla.

Aineisto kerättiin lähiö- ja keskusta-alueilta 

Selvityksen aineistona oli THL:n ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) syksyllä 2021 toteuttama Hyvinvointitekijät asuinympäristössä -kysely, joka lähetettiin noin 6 000:lle satunnaisesti valitulle vähintään 18-vuotiaalle henkilölle Helsingistä, Vantaalta, Vaasasta, Kuopiosta ja Oulusta. Otokseen valittiin postinumeron perusteella kaksi lähiötä kustakin kaupungista ja lisäksi kuusi kaupungin keskusta-aluetta Helsingistä ja kaksi Kuopiosta. Kyselyyn vastasi 34 prosenttia otokseen kuuluneista eli runsaat 2 000 ihmistä.

Kysely kuului ympäristöministeriön vetämän Lähiöohjelma 2020–2022-hankkeen osahankkeeseen Hyvä lähiö: Paikkatieto ja asukaskokemukset viihtyvyyden ja elinvoiman arvioinnissa ja kehittämisessä (HYVIÖ). Sen tavoitteena oli selvittää asukkaiden terveydentilaa ja elämäntapoja sekä mielipiteitä asuinympäristön palveluista, muista olosuhteista ja viihtyisyydestä. 

THL selvitti laajasti eri ympäristömelulähteiden häiritsevyyttä myös vuonna 2021 valtakunnallisella kyselytutkimuksella, mutta tällöin moottoripyörät, mopot, mopoautot, skootterit ja mönkijät puuttuivat tutkimuksesta.

Viitteet

Turunen ym. (2022). Kevyiden moottoriajoneuvojen melun häiritsevyys kaupungeissa. Ympäristö ja Terveys-lehti 5/2022

Turunen ym. (2021). Eri ympäristömelulähteiden kokeminen häiritseväksi Suomessa. Ympäristö ja Terveys-lehti 2/2021

Lisätietoja

Melu

Anu Turunen
erikoistutkija
THL
p. 029 524 6473
[email protected]
 

Pääsivusto Ympäristöterveys pääuutinen - thlfi