Sosiaalisten innovaatioiden katsaus tukee lastensuojelun uudistamistyötä

Julkaisuajankohta 5.3.2024 8.13
Uutinen

Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa – mitä niiden erityispiirteet ovat?: SOILA -koordinaatiohankkeen ja Innokylän katsaus taustoittaa suomalaisen lastensuojelun kehittämis- ja innovaatiotoimintaa viimeisen 15 vuoden ajalta läpi eri ohjelmakausien kohti systeemistä kehittämistä.

Sosiaaliset innovaatiot ovat kansainvälisessä innovaatiopolitiikassa nopeasti kasvava ilmiö monimutkaisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisessa. 

EU:n alue- ja rakennepolitiikan Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelma tukee hyvinvointialueilla tehtävää lastensuojelun uudistamistyötä sosiaalisten innovaatioiden avulla 30 M€ vuosina 2023–2027.
Selvitimme katsauksessa myös, millaisia sosiaalisten innovaatioiden piirteitä Innokylään tallennetuissa lastensuojelun toimintamalleissa esiintyy uuden Euroopan Sosiaalirahaston ESR+ rahoituskauden alkaessa.

Katsaus on Suomen ensimmäinen lastensuojeluun kehitettyjen toimintamallien kooste, jota on tarkasteltu sosiaalisten innovaatioiden silmälasein. Nämä jo olemassa olevat toimintamallit antavat tietoa siitä, minkälainen on sosiaalisten innovaatioiden osaaminen ja nykytila lastensuojelussa, sekä mihin asioihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota tulevissa innovaatioissa.

Yleisin lastensuojelun sosiaalisen innovaation piirre on kohderyhmä- ja tarvelähtöisyys

Katsauksessa tarkastellut lastensuojelun sosiaalisten innovaatioiden 16 erityispiirrettä on koottu Uudistuva ja Osaava Suomi 2021–2027 -ohjelman erityistavoitteen Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -ohjelma-asiakirjasta. Tulokset kertovat, että jo aiemmassa kehittämistyössä eri rahoituksella toteutetut lastensuojelun toimintamallit sisältävät runsaasti sosiaalisten innovaation piirteitä. Katsauksen lopussa esitellään kaksi esimerkkiä siitä, miten kukin erityispiirre esiintyy käytännön kehittämistoiminnassa Innokylään kuvatuissa toimintamalleissa.

Kaksi kolmesta lastensuojelun innovatiivisesta toimintamallista pyrki tehostamaan aiempaa toimintaa

Katsaus tarkastelee myös OECD:n innovaatiomallin avulla nykyisten toimintamallien innovatiivisuutta ja sitä, mihin erilaisiin tavoitteisiin sosiaaliset innovaatiot pyrkivät. Kaksi kolmesta lastensuojelun toimintamallista pyrki joko tehostamaan aiempaa toimintaa tai mukauttamaan sitä sopeutuakseen paremmin yhteiskunnan vallitsevaan nykytilaan. Yksi kolmesta toiminta mallista pyrki joko tiettyyn uuteen tavoitteeseen tai kehittämään entistä paremmin toimivia uusia radikaaleja innovaatioita, jotka edellyttävät yhteiskunnallisten vallitsevien käytäntöjen sekä ohjeiden tai jopa lainsäädännön uudistamista.

Yhdeksän suositusta lastensuojelun uudistamiseksi sosiaalisesti innovatiivisesti

Sosiaalisten innovaatioiden rahoituksella edistetään 2023–2027 lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon sisällöllistä ja rakenteellista uudistamista. Rahoitus kohdistuu lastensuojelussa 12–25-vuotiaiden lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa palvelujen kehittämiseen. Katsauksen yhdeksän suositusta kertovat, miten sosiaalisia innovaatiota mahdollistetaan niin, että ne samalla toteuttavat sosiaalisesti kestävää kehitystä ja varmistavat lasten, nuorten ja perheiden mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämään ja elinympäristöönsä.

Innovaatiokatsaus on tuotettu yhteistyössä Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa SOILA-koordinaatiohankkeen ja Innokylän asiantuntijoiden kanssa.

Tutustu julkaisuun:
Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa - mitä niiden erityispiirteet ovat? : SOILA-koordinaatiohankkeen ja Innokylän innovaatiokatsaus (Julkari)

Tutustu SOILA-hankkeeseen:
Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke (SOILA)

Euroopan unionin osarahoittama 

Euroopan unionin osarahoittama -tunnus.

Lisätietoja

Tuula Jäppinen
erikoissuunnittelija
[email protected]

Tanja Hirschovits-Gerz
hankepäällikkö
[email protected]

Lapset, nuoret ja perheet Lapset, nuoret ja perheet lastensuojelu