Suomi on saavuttanut YK:n tavoitteet hivin hoidossa, mutta hiviin liittyvissä tiedoissa on yhä puutteita
Suomi on onnistunut hiv-tartunnan saaneiden hoidossa ja epidemian hallinnassa. Hiviin ja sen hoitoon liittyvissä tiedoissa on kuitenkin vielä puutteita niin terveydenhuollossa kuin kansalaistenkin keskuudessa.
Hiv-infektioon on tehokas hoito, joka mahdollistaa tartunnan saaneelle terveen ja oireettoman elämän sekä estää viruksen tarttumista muihin.
Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tiedot hivistä ja sen hoidosta ovat edelleen puutteelliset niin terveydenhuollossa kuin muuallakin yhteiskunnassa. Tiedon puute voi johtaa pelkoon ja stigmaan sekä viivästyttää hiv-testiin ja hoitoon hakeutumista.
Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n vuoden 2024 kyselyn mukaan 74 prosenttia terveydenhuollon työntekijöistä Suomessa tiesi, että onnistunut hiv-hoito poistaa tartuntariskin seksissä. Sen sijaan alle puolet heistä tiesi ennaltaehkäisevästä hiv-tartunnalta suojaavasta lääkityksestä, eli prepistä.
Myös kansalaisten tiedoissa on parannettavaa. Lähes kaikki tiesivät, että hiv voi tarttua suojaamattomassa seksissä, mutta vain joka viides tiesi, että hyvässä hiv-hoidossa oleva ei tartuta hiviä edes suojaamattomassa seksissä. Yksi neljästä luuli virheellisesti, että hiv-tartunnan voi saada suutelemalla. Jopa 74 prosenttia vastaajista ei todennäköisesti aloittaisi parisuhdetta hiv-tartunnan saaneen kanssa.
”Oikea tieto hivistä ja sen hoitomahdollisuuksista auttaa vähentämään ennakkoluuloja, kannustaa hakeutumaan testaukseen ja hoitoon sekä tukee epidemian lopettamista”, sanoo THL:n erikoistutkija Kirsi Liitsola.
YK:n tavoitteena on poistaa hivin ja aidsin aiheuttama kansanterveydellinen uhka
YK:n hiv- ja aids-ohjelman (UNAIDS) tavoitteena on poistaa hivin ja aidsin aiheuttama uhka kansanterveydelle vuoteen 2030 mennessä.
Hiv-epidemiaa seurataan 95–95–95-tavoitteiden toteutumisella. Tavoitteiden mukaan 95 prosenttia hiv-positiivisista tietää tartunnastaan, 95 prosenttia heistä on lääkehoidon piirissä ja heistä 95 prosentin hoitotulos on hyvä.
THL:n kansallisiin laaturekistereihin kuuluvan hiv-rekisterin tietojen mukaan Suomi saavutti 95–95–95-tavoitteet vuonna 2023, mikä tarkoittaa onnistumista tartunnan saaneiden hoidossa ja epidemian hallinnassa.
Hyvän tilanteen ylläpitäminen edellyttää kuitenkin jatkuvaa työtä ja sitoutumista YK:n tavoitteisiin, jotka liittyvät ihmisoikeuksien vahvistamiseen ja hivin vastaisen työn esteiden poistamiseen.
Maailman aids-päivä 1.12. korostaa ihmisoikeuksien merkitystä
Sunnuntaina 1.12. vietetään Maailman aids-päivää, jonka tämänvuotinen teema on "Valitse oikeuksien tie". Teema korostaa ihmisoikeuksien merkitystä hiv- ja aids-työssä.
”Kaikilla tulee olla oikeus hivin ennaltaehkäisyyn, testaukseen ja hoitoon riippumatta sosiaalisesta tai taloudellisesta asemasta, taustasta tai maassaolostatuksesta. Päätöksillä tai toimenpiteillä, jotka eivät tue syrjimättömyyttä ja yhdenvertaisuutta, vaarannamme ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin ja hiv-epidemian hallinnan”, Liitsola sanoo.
Lisätiedot
Kansallisten laaturekisterien raportit (THL)
Poverin Maailman aids-päivän erikoisnumero 2024 (Positiiviset Ry)
Public Knowledge and Attitudes on HIV/AIDS in the U=U Era: Insights from a Nordic Survey Study
Kirsi Liitsola
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 8832
[email protected]