Suomi valmistelee EU:n koronarokotustodistusten antamista myös muissa maissa rokotetuille
Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela ryhtyvät valmistelemaan teknistä toteutusta sekä toimintamallia, joiden avulla Suomessa voidaan myöntää EU:n koronarokotustodistus henkilöille, jotka on rokotettu EU:n ulkopuolisissa maissa Euroopan lääkeviraston (EMA) hyväksymillä covid-19-rokotteilla. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta myöntää todistus myös Maailman terveysjärjestön (WHO) hätäkäyttölistalla olevista rokotevalmisteista.
Suomessa hyväksyttävistä rokotevalmisteista säädetään tartuntatautilaissa. Euroopan komissio neuvottelee jäsenmaiden puolesta kolmansien maiden digitaalisten covid-19 -todistusten yhteentoimivuudesta EU:n digitaalisten covid-19-varmennepalvelun kanssa. Yhteentoimivat järjestelmät mahdollistavat kolmansien maiden digitaalisten todistusten tarkastamisen EU-varmennepalvelua hyödyntävien tarkastussovellusten avulla.
Suomessa oleskelevat tai asuvat, EU:n ulkopuolisissa maissa rokotetut henkilöt voivat saada EU:n rokotustodistuksen Suomesta aikaisintaan lokakuun lopulla. Lähtökohtaisesti todistuksen saa maasta, jossa rokote on annettu.
Suomessa rokotetut henkilöt ovat voineet saada EU:n koronarokotustodistuksen 22.6. alkaen. EU:n todistus täydestä rokotussarjasta on voitu myöntää myös henkilöille, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa toisessa EU-jäsenvaltiossa tai EU:n ulkopuolisessa maassa ja toisen rokotusannoksensa Suomessa.
Lähtökohtaisesti koronarokotustodistuksen saa siitä maasta, missä rokotus on annettu. Mikäli henkilö on saanut rokotussarjan rokoteannokset eri EU-maissa, saa hän todistuksen täydestä rokotesarjasta siitä maasta, missä jälkimmäinen rokotuksista on annettu.
Tiettyjen EU:n ulkopuolisten maiden digitaaliset koronatodistukset voidaan jo tällä hetkellä tarkastaa digitaalisesti EU-maissa. Näitä maita ovat tällä hetkellä Islanti, Liechtenstein, Norja, Pohjois-Makedonia, San Marino, Sveitsi, Turkki, Ukraina ja Vatikaani. Maiden määrä lisääntyy sitä mukaa, kun EU ja eri EU:n ulkopuoliset maat sopivat todistusten yhteentoimivuudesta.
Kukin EU-maa päättää itse millaisia koronatodistuksia se edellyttää maahan saapuvilta.
Lisätietoja
Thl.fi: Koronatodistus
Kanta.fi: Usein kysyttyä koronatodistuksesta
Matkustaminen ja koronaviruspandemia - Infektiotaudit ja rokotukset - THL
EU:n digitaalinen koronatodistus | Euroopan komissio (europa.eu)
Kansalaiskysymykset Omakannan koronatodistuksista
Yleinen neuvonta:
- Omakannan asiakaspalvelu: [email protected]
- Huom. Omakannan asiakaspalvelussa ei ole mahdollista tarkistaa tai korjata henkilökohtaisia terveystietoja. Olethan näissä tapauksissa yhteydessä sinua hoitaneeseen terveydenhuollon yksikköön.
Koronatodistuksissa olevat virheet tai puutteet:
- Terveydenhuolto: rokotteen antanut tai koronatestin ottanut organisaatio
Ulkomaiden todistusvaatimukset sekä laiva- ja lentoyhtiöiden todistuskäytännöt:
- matkan kohdemaan omat korona-aiheiset verkkosivut tai laiva- ja lentoyhtiön omat verkkosivut ja asiakaspalvelukanavat
- Re-open EU (europa.eu)
Median yhteydenotot
Pyydämme median yhteydenotot organisaatioiden keskitettyyn viestintään oheisen vastuujaon mukaisesti.
Kela: [email protected]
Omakanta-palvelu ja koronatodistusten toteutus Omakannassa
THL: [email protected]
THL:n rokotusrekisteri, ammattilaisten kirjaaminen, tietojen alueellinen kattavuus, terveydenhuollon toimintamallit, ulkomailla annetut rokotukset, paperiset lomakkeet, tarkastussovellus
STM: [email protected]
koronatodistuksen rahoitus, kokonaissuunnitelma, tekniset ominaisuudet, juridiset asiat, EU-valmistelu, käyttötarkoitukset, todistukset osana maahantuloa, covid-19-tartuntojen torjunta rajat ylittävässä liikenteessä, maahantulomalli, muiden maiden käytännöt, tartuntatautilaki, raja-HE
Terveydenhuollon yhteydenotot
Terveydenhuollon organisaatioiden yhteydenotot pyydetään osoitteeseen: [email protected]