Talvimatkailija – huomioi tautiriski ja suojaudu tropiikissa hyttysiltä, myös päivällä ja kaupungissa

Julkaisuajankohta 29.1.2024 11.00
Uutinen

Eteläisellä pallonpuoliskolla matkaavien on hyvä pitää mielessä hyttysvälitteisten tautien, kuten denguen, zikaviruksen ja chikungunyan sekä malarian tartuntariski. 

Dengue-, zika- ja chikungunyavirukset aiheuttavat kuumetautia, joilla on pitkälti sama oirekuva. Infektiot voivat olla lieviä tai jopa oireettomia. Kuumeen lisäksi tyypillisiä oireita ovat muun muassa päänsärky, pahoinvointi, lihas- ja nivelkivut sekä ihottuma. 

Zika- ja denguevirusinfektiot on yhdistetty myös raskauskomplikaatioihin ja sikiön kehityshäiriöihin. Raskaana olevien tai raskautta suunnittelevien kannattaa siis harkita, milloin matkustavat virusten riskialueelle. On hyvä ottaa huomioon, että zikavirus voi tarttua myös suojaamattoman seksin välityksellä muutaman kuukauden ajan tartunnan saamisen jälkeen.

Dengue- ja zikavirustartunnat kasvussa maailmalla

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan vuonna 2023 denguetartuntoja on ollut maailmanlaajuisesti enemmän kuin koskaan aiemmin, yli 5 miljoonaa. Selvästi suurin osa tartunnoista on todettu Etelä-Amerikassa. Myös Kaakkois-Aasiassa esimerkiksi Thaimaa, Indonesia ja Sri Lanka ovat ilmoittaneet suuremman määrän tautitapauksia kuin edellisvuonna. 

Suomalaisten matkailijoiden denguevirustartunnat ovat peräisin useimmiten Kaakkois-Aasiasta, erityisesti Thaimaasta. 

Viime vuonna Thaimaassa on todettu aiempaa enemmän myös zikavirustartuntoja. Tämä näkyy kasvuna myös eurooppalaisten matkailijoiden tapausmäärissä. Toistaiseksi kasvu ei ole kuitenkaan näkynyt suomalaisten tartunnoissa. 

Vaatteet, hyönteiskarkote ja hyttysverkko antavat suojaa 

Hyttysten aiheuttama tautiriski on hyvä pitää mielessä, ja muistaa, että tropiikissa hyttyset ovat aktiivisia myös päiväsaikaan. 

”Hyttysiltä voi suojautua esimerkiksi kevyillä, peittävillä vaatteilla sekä käyttämällä hyttyskarkotetta paljailla ihoalueilla aurinkorasvan päällä.  Suurin osa Suomessa myytävistä iholle levitettävistä hyttyskarkotteista on tehokkaita myös tropiikin hyttysiä vastaan. Lisäksi sängyn päälle levitettävä hyttysverkko on hyvä suoja tautia vastaan malarian riskialueilla”, sanoo THL:n tutkija Henna Mäkelä.

Muista siis tarkistaa ennen matkaa kohteen tautiriski, suojaa ihosi vaatteilla ja lisää välillä aurinkorasvan päälle myös hyttyskarkotetta.

Jos tropiikin matkalla nousee kuume, hakeudu aina lääkäriin. Jos hakeudut lääkäriin matkan jälkeen, muista mainita matkasta, vaikka siitä olisi kulunut pidempikin aika.  

Lisätiedot

Hyttysen pistoilta suojautuminen (Matkailijan terveysopas)

Zikavirus (THL)

Denguekuume (THL)

Tietoa zikaviruksesta matkailijoille (WHO, englanniksi) 

Raskaana olevat (Matkailijan terveysopas) 

Blogi: Osaako suomalainen varautua denguetartuntaan? (THL)
 
Henna Mäkelä
tutkija
THL
p. 029 524 7488
[email protected] 

Liina Voutilainen
erityisasiantuntija
THL
p. 029 524 8228
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset matkailuterveys matkailuterveys - Infektiotaudit ja rokotukset