Tammikuussa on todettu tavanomaista enemmän hepatiitti E -tartuntoja – THL selvittää lisääntymisen syytä

Julkaisuajankohta 24.1.2024 12.56
Uutinen

Tammikuun aikana 19 henkilöä on sairastunut hepatiitti E-viruksen aiheuttamaan infektioon eri puolilla Suomea. Vuonna 2023 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin samana ajanjaksona vain yksi hepatiitti E -tartunta.

THL on pyytänyt kliinisiltä laboratorioilta potilaiden hepatiitti E -positiiviset näytteet genotyypitystä varten. Viruksen genotyyppitietoa käytetään hyväksi mahdollisen epidemian tunnistamisessa. 

THL on tähän mennessä haastatellut 6 hepatiitti E -tartunnan saanutta, mutta haastatteluissa ei ole tullut esiin mitään tiettyä yhdistävää altistetta. THL jatkaa haastatteluja ja selvityksen etenemisestä kerrotaan THL:n infektio- ja rokotusuutisissa.

Selvityksen nopeuttamiseksi hyvinvointialueita pyydetään ilmoittamaan uusista akuuteista hepatiitti E - tapauksista THL:n asiantuntija Heidi Landgrenille, p. 029 524 7049. 

Ihmiset saavat tartunnan yleensä elintarvikkeista

Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus.  Ihminen saa tartunnan yleensä elintarvikkeiden välityksellä. Tartunnan voi saada myös suorassa kontaktissa virusta erittävään ihmiseen tai eläimen ulosteeseen. Hepatiitti E -virusta esiintyy pääasiassa sioilla, mutta Suomessa luonnoneläimillä ja teurassioilla on vain vähän tartuntoja. Ruoan kypsennys tuhoaa hepatiitti E -viruksen. 

Hepatiitti E -infektio on suurimmalla osalla tartunnan saaneista oireeton. Tartunnan oireita voivat olla muun muassa kuume, vatsatautioireet ja ihon ja silmän kovakalvon keltaisuus. Oireet ilmaantuvat keskimäärin 40 päivän kuluttua tartunnan saamisesta.

Tartuntatautirekisteriin ilmoitetaan vuosittain noin 20–60 hepatiitti E -tapausta. Vuonna 2023 tapauksia oli yhteensä 30. 

Lisätietoja

Mikä on hepatiitti E? (THL)

Hepatiitti E laboratoriotutkimukset (THL)

Hepatitis E Virus in Finland: Epidemiology and Risk in Blood Donors and in the General Population (PubMed)

Ruska Rimhanen-Finne (hepatiitti E -seuranta ja epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected] 

Päivi Laurila (virusten tyypitys)
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8023
[email protected]

Ilmoitukset hepatiitti E -tapauksista:
Heidi Landgren
asiantuntija
THL
p. 029 524 7049
[email protected] 
 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset