Tartuntatautirekisterin avoin data uudistuu 3. lokakuuta alkaen

Julkaisuajankohta 3.10.2023

THL:n ylläpitämän valtakunnallisen tartuntatautirekisterin tekninen toteutus ja avoin data uudistuvat 3. lokakuuta alkaen. 

Tarve tartuntatautirekisterin uudistukselle tunnistettiin koronapandemian aikana. Uudistuksen taustalla on tarve turvata tartuntatautien kansallinen seuranta. Uudistuksessa parannetaan muun muassa rekisterin toimintavarmuutta, ajantasaisuutta ja käytettävyyttä.

Samassa yhteydessä uudistetaan myös tartuntatautirekisterin julkiset tilastot. Tilastoissa esitellään tautitapausten lukumääriä ja ilmaantuvuutta mikrobi- ja tautiryhmittäin. Tiedot ovat eriteltävissä sekä vuoden, kuukauden ja hyvinvointialueen mukaan että vuoden, ikäryhmän ja sukupuolen mukaan.

Samat tiedot löytyvät myös avoimena datana tilastokuutiosta nimellä Tartuntatautirekisterin tilastotietokanta - tapaukset. Uudessa tilastokuutiossa nimikkeiden selkeyteen on kiinnitetty huomiota, sairaanhoitopiirit on korvattu hyvinvointialueilla ja tiedot ovat saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi. Uutta ovat myös saatavilla olevat pikaraportit, jotka helpottavat tietojen selaamista.

Tartuntatautirekisterin tietoja on kerätty vuodesta 1995 alkaen. Rekisteriin on ilmoitettu vuosittain noin 100 000 tartuntatautitapausta, mutta koronaepidemian aikana ilmoitusten määrä moninkertaistui. Vuonna 2022 tartuntatautirekisteriin tehtiin yhteensä 1,28 miljoonaa ilmoitusta.

Lisätiedot

Tartuntatautirekisteri (THL) 

TTR cases -kuution avoimen datan kuvaus (THL)

Tartuntatautirekisterin julkiset tilastot:

Lisätietoja tartuntatautirekisterin uudistuksesta:
info(a)tartuntatautirekisteri.fi

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset