THL ja Ruokavirasto selvittävät Salmonella Enteritidis -tartuntojen lisääntymistä ja lähdettä

Julkaisuajankohta 21.9.2023

Eri puolilla Suomea 50 henkilöä on sairastunut Suomessa saatuun Salmonella Enteritidis -bakteerin aiheuttamaan infektioon elo-syyskuun aikana. Viime vuonna tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin samana ajanjaksona viisi kotimaassa saatua Salmonella Enteritidis -tartuntaa. 

Toistaiseksi tutkituista 18 potilaskannasta puolet ovat keskenään samanlaisia. Yhdentoista sairastuneen haastattelujen perusteella mahdolliseksi tartunnan lähteeksi epäillään ituja.

THL toteuttaa kyselytutkimuksen elo-syyskuussa salmonelloosiin sairastuneille epidemian laajuuden ja lähteen selvittämiseksi ja jatkaa S. Enteritidis -kantojen tyypittämistä. 

Ruokavirasto ja paikalliset elintarvikevalvontaviranomaiset jäljittävät mahdollisia elintarvikelähteitä haastatteluissa esiin nousseiden tietojen perusteella. THL tiedottaa selvityksen etenemisestä.

Salmonella leviää yleensä bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Ruoan kuumennus tuhoaa salmonellan. Salmonella voi myös tarttua ihmisestä toiseen, jos käsihygienia on puutteellinen.  

Salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Ripulioireet kestävät 4–10 päivää. Salmonellatapausten määrä on selvästi vähentynyt 10 viime vuoden aikana Suomessa. Vuonna 2022 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 666 salmonellatapausta.  

Vuosina 2009, 2016 ja 2017 idut aiheuttivat yhden Salmonella Bovismorbificans ja kaksi Salmonella Enteritidis -epidemiaa. Epidemioissa sairastui yhteensä noin 80 henkilöä. 

Lisätietoja

Salmonella (THL)

Salmonella (Ruokavirasto)

Ruska Rimhanen-Finne (salmonellaseuranta ja epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected] 

Anni Vainio (potilaskantojen tyypitys)
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8171
[email protected] 

Elina Leinonen (elintarvikejäljitykset)
erityisasiantuntija
Ruokavirasto
p. 029 520 4585
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset