THL ja Ruokavirasto selvittävät Salmonella Mbandaka -epidemian lähdettä

Julkaisuajankohta 20.7.2022

Maalis-heinäkuun aikana eri puolilla Suomea on sairastunut 27 henkilöä Salmonella Mbandakan aiheuttamaan infektioon. Tutkituista potilaskannoista 21/27 on keskenään samanlaisia. Sairastuneista 20 on naisia. Heidän keski-ikänsä on 30 vuotta ja ikäjakauma <1–74 vuotta. Sairastuneiden haastatteluissa selvisi, että 17/20 oli ruokaillut kodin ulkopuolella ennen sairastumistaan.

Ruokavirasto ja paikalliset elintarvikevalvontaviranomaiset jäljittävät mahdollisia elintarvikelähteitä haastatteluissa esiin nousseiden tietojen perusteella. Selvityksen etenemisestä tiedotetaan THL:n infektio- ja rokotusuutisissa.

Salmonella leviää yleensä bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Ruoan kuumennus tuhoaa salmonellan. Salmonella voi myös tarttua ihmisestä toiseen, jos käsihygienia on puutteellinen.  

Salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Ripulioireet kestävät 4–10 päivää. Salmonellatapausten määrä on selvästi vähentynyt 10 viime vuoden aikana Suomessa. Vuonna 2021 salmonellatapauksia ilmoitettiin alle 500.  

Lisätietoja:

Salmonella (thl.fi)

Salmonella (ruokavirasto.fi)

Ruska Rimhanen-Finne (salmonellaseuranta ja epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected] 

Saara Salmenlinna (potilaskantojen tyypitys)
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7944
[email protected] 

Annika Pihlajasaari
Ylitarkastaja, ELL
Ruokavirasto
p. 040 351 6884
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset salmonella - Infektiotaudit ja rokotukset