THL kehittää kuntoutuksen puutteellista tietopohjaa – sekä asiakkaat että päättäjät hyötyisivät kattavasta tiedosta
Kuntoutuksesta kertyvä tieto on puutteellista. Suomessa kukaan ei tiedä kattavasti, miten ihmiset yleensä päätyvät kuntoutukseen, millaista se on, kauanko se kestää ja saavutetaanko sillä haluttuja tuloksia.
Suurin ongelma liittyy toimintakykytietoon. Järjestelmistä puuttuu tieto, millainen henkilön toimintakyky oli ennen kuntoutusta ja sen jälkeen.
Erilaiset kirjauskäytännöt seurannan esteenä
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmiin kertyy vain murto-osa kaikesta Suomessa tehtävästä kuntoutuksesta. Tieto asiakkaan toimintakyvystä kerätään vaihtelevilla mittareilla ja kirjataan asiakas- ja potilastietoihin kirjavasti vapaana tekstinä ja numeroina. Yhteistä rakennetta ei ole, joten eri puolilla kerätty ja kirjattu tieto ei ole yhteismitallista, eikä muiden käytettävissä. Yhteismitallisen tiedon puute estää vertailutiedon tuottamisen.
Yhtenäisemmistä tiedoista hyötyisivät monet.
”Asiakkaan kannalta kyse on tasa-arvoisesta kohtelusta. Kuntoutuksen laatu ei saisi riippua asuinpaikasta, vaan meillä pitäisi olla tietoa, miten asiakkaan toimintakykyä arvioidaan ja mitkä kuntoutuksen menetelmät toimivat parhaiten. Päättäjät taas tarvitsevat tietoa palvelujen suunnitteluun ja kustannusten arviointiin”, sanoo erikoistutkija ja Kuntoutuksen tietopohja -hankkeen projektipäällikkö Heli Valkeinen THL:sta.
”Vertailutiedon avulla voidaan seurata kuntoutuksen laatua ja vaikuttavuutta. Tämä onnistuu, kun sosiaali- ja terveydenhuollossa käytetään yhteisesti sovittuja mittareita ja kerätään tieto yhteisesti sovittuina ajankohtina, jotka on sovitettu asiakkaiden kuntoutumisen prosesseihin”, erikoistutkija Heidi Anttila THL:sta toteaa.
Kyse ei ole uudesta kirjaamistehtävästä, sillä toimintakykytietoa kerätään ja kirjataan jo nyt.
THL:n uusi Kuntoutuksen tietopohja -hanke (KUTI) on askel eteenpäin näiden ongelmien korjaamiseksi. Sen tavoitteena on laatia suositukset, miten arvioida toimintakykyä osana kuntoutusprosessia, ja miten kerätystä tiedosta saa hyödynnettävää indikaattoritietoa.
”Pyydämme lähiaikoina monia kuntoutusalan organisaatioita mukaan yhteistyöhön. Mitä kattavammin saamme osaamista mukaan, sitä isomman harppauksen pääsemme eteenpäin”, Heli Valkeinen sanoo.
Lisätietoja
Kuntoutuksen tietopohja -hankkeen verkkosivut
Heli Valkeinen
erikoistutkija, KUTI-hankkeen projektipäällikkö
THL
puh. 029 524 7137
sähköposti: [email protected]
Heidi Anttila
erikoistutkija
puh. 029 524 7687
sähköposti: [email protected]