THL: Koronarokotteen tehosteannokset riittävät kaikille, joille niitä on suositeltu – rokotusten suosio positiivinen yllätys

Julkaisuajankohta 15.11.2023

Koronarokotteiden syystalven tehosteannoksia riittää kaikille, joille niitä on suositeltu, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokotteita on keskusvarastossa, josta hyvinvointialueet saavat niitä tarvittaessa lisää jo tällä viikolla. Ensi viikolla Suomeen saapuu lisää rokotteita.

Tehosterokotteita suositellaan niille, joilla on suurin riski saada vakava koronatauti. Korkea ikä on merkittävin vakavan taudin riskitekijä.

 ”Vaikuttaa siltä, että syystalven tehosteannosten suosio on nyt korkeampi kuin vuosi sitten. Tämä on positiivista. Talven tullen koronaa kuten muitakin hengitystieviruksia on liikkeellä enemmän, joten on tärkeää, että iäkkäät ja riskiryhmiin kuuluvat saisivat heille suositellut rokotteet. Uudella tehosteannoksella pyritään vähentämään vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

”Koronarokotusten tavoitteena on ylläpitää väestön suojaa vakavaa koronatautia vastaan jatkuvasti, sillä epidemiajaksoja voi olla vuoden aikana useita”, Kontio tarkentaa.

Rokotukset etenevät

Suomeen tulee ensi viikolla noin 129 000 annosta lisää Pfizerin mRNA-rokotteita. Marraskuussa saadaan myös Novavaxin proteiiniadjuvanttirokotetta. Sitä voidaan antaa kaikille suosituksen piirissä oleville, mutta erityisesti heille, joille mRNA-rokote ei sovi esimerkiksi allergian vuoksi tai jotka eivät jostain syystä halua ottaa sitä. Molemmat rokotteet antavat yhtä hyvän suojan koronan omikronviruksen XBB-alalinjoja vastaan. 

Hyvinvointialueet vastaavat rokotuksista ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen saa. Koronarokotteiden syystalven tehosteannokset annetaan pääosin samanaikaisesti influenssarokotteiden kanssa. 

”Suurin osa joukkorokotuksista on alkanut. Pitkistä jonoista ja ajanvarausten ruuhkista huolimatta rokotukset etenevät monella alueella jo hyvin ja rokotusaikoja on pyritty lisäämään”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku.

THL suosittelee syystalven 2023 tehosteannosta kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Lisätietoja:

Mia Kontio
Johtava asiantuntija, THL
[email protected]

Anniina Virkku
Asiantuntijalääkäri, THL
[email protected]

Koronarokotusten kattavuus

Koronarokotteet

Syystalven tehosteannokset
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronarokote - thlfi koronarokotus - thlfi koronavirus - thlfi