THL:n tutkija, professori Miia Kivipelto sai 150 000 dollarin palkinnon muistitutkimuksesta

Julkaisuajankohta 2.11.2021

FINGER-tutkimushankkeen päätutkija, professori Miia Kivipelto on palkittu Alzheimer’s Drug Discovery Foundation -säätiön myöntämällä Melvin R. Goodes-palkinnolla. 

Goodes-palkinto myönnettiin Kivipellon innovatiiviselle muistitutkimukselle. Tutkimustyö keskittyy kognitiivisten häiriöiden, muistisairauksien ja Alzheimerin taudin ehkäisyyn, varhaiseen diagnosointiin ja hoitoon. Palkintosumman suuruus on 150 000 Yhdysvaltain dollaria. 

Kuvassa THL:n tutkimushankkeen päätutkija, professori Miia Kivipelto.

Kuvassa THL:n FINGER-tutkimushankkeen päätutkija, professori Miia Kivipelto. 

“Olemme tyytyväisiä saadessamme ojentaa Goodes-palkinnon professori Kivipellolle, jonka uraauurtava ja näkemyksellinen työ FINGER-tutkimushankkeessa on muuttanut tapaamme nähdä elintapainterventiot osana Alzheimerin taudin ehkäisyä”, kertoi säätiön johtokunnan jäsen Nancy Goodes puheessaan palkintojakotilaisuudessa. 

”Omasta ja tutkimustiimin puolesta kiitän tästä arvokkaasta ja merkittävästä kunnianosoituksesta, jonka olemme saaneet. Tämä palkinto on kannustava ja inspiroiva tunnustus Alzheimerin taudin ehkäisevälle työlle. Samalla se on tunnustus monipuoliselle FINGER-toimintamallille, jossa samanaikaisesti käsitellään useita muistisairauksien riskitekijöitä. Uskon vakaasti siihen, että monipuolinen ja laaja-alainen lähestymistapa on ehdottoman tarpeellinen, jotta saamme hyviä tuloksia muistisairauksien ja Alzheimerin taudin ehkäisyssä”, sanoi Kivipelto kiitospuheessaan. 

Suomalaista seurantatutkimusta tehdään viidessä kaupungissa

Suomessa kehitetty muistisairauksia ehkäisevä FINGER-tutkimus on osoittanut, että ikääntyneille suunnatulla monitahoisella elintapaohjelmalla on merkittäviä vaikutuksia ikääntyneiden fyysisen toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpitämisessä. 

Ohjelmaan kuuluu liikuntaohjausta, ravitsemusneuvontaa, kognitiivista harjoittelua sekä sydän- ja verisuonisuonitautien riskitekijöiden ehkäisyä.

Suomessa tehdään parhaillaan 11 vuoden seurantatutkimusta, jossa selvitetään, mitä pitkäaikaisia vaikutuksia elintapaohjelma tuo ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn. FINGER-seurantatutkimukset toteutetaan Oulussa, Kuopiossa, Seinäjoella, Turussa ja Helsingissä.

Tutkimukseen kutsuttavat ihmiset ovat 70–90-vuotiaita. Seurantatutkimuksen tulokset valmistuvat ensi vuoden aikana. 

FINGER-tutkimus osoitti ensimmäisenä tutkimuksena maailmassa, että noudattamalla monipuolista elintapaohjelmaa voidaan parantaa ikääntyneiden kognitiivisia toimintoja ja ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä. 

Tutkimusta tekevät yhteistyössä THL, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto ja Turun PET-keskus sekä Karolinska Institutet Ruotsissa. Elintapaohjelman tuomia hyötyjä selvitetään World-Wide Fingers -tutkimusverkostossa yli 40 maassa. 

Lisätietoja

Miia Kivipelto
päätutkija, professori
THL, Karolinska Institutet ja Itä-Suomen yliopisto 
puh. +46 73 9940922
[email protected]

FINGER-toimintamalli Suomessa 

Karolinska Institutet: Professor Miia Kivipelto Awarded the 2021 Melvin R. Goodes Prize for Innovative Research (englanniksi)

Melvin R. Goodes -palkinto jaetaan vuosittain merkittävästä tutkimustyöstä, jota tehdään Alzheimerin taudin uusien hoitomuotojen kehittämiseksi. Palkinnon myöntää yhdysvaltalainen säätiö Alzheimer’s Drug Discovery Foundation (ADDF). (englanniksi)

World-Wide FINGERS – A global network of clinical trials for prevention and risk reduction of dementia (englanniksi)

Ikääntyminen Kansantaudit Pääsivusto pääuutinen - thlfi tutkimusuutinen - thlfi