THL on julkaissut tietokannan kotimaisen kalan sisältämistä haitta-aineista
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut uuden tietokannan, joka sisältää tietoa erilaisten haitallisten yhdisteiden pitoisuuksista kotimaisessa merikalassa, järvikalassa ja kasvatetussa kalassa.
Tietokanta on tarkoitettu sekä ammattilaisille että yksityishenkilöille. Tietokantaa tutkiessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei kalansyöntiä kannata vähentää haitallisten aineiden pelossa, koska kalan terveyshyödyt peittoavat näiden mahdolliset haitat.
Tietokanta kalan sisältämistä haitta-aineista tarjoaa tietoa muun muassa kalan dioksiini- ja PCB-yhdisteiden pitoisuuksista. Näiden yhdisteiden pitoisuudet ympäristössä olivat suurimmillaan 1980-luvulla. Sittemmin pitoisuudet ovat laskeneet alueesta riippuen jopa 90 prosenttia.
Nykyisin suomalaiset altistuvat haitallisille aineille melko vähän. Altistumisesta suurin osa tulee kuitenkin kalasta, koska monilla ympäristömyrkyillä on taipumus päätyä vesistöihin ja ravintoketjujen huipulla oleviin kaloihin. Lautaselle kannattaa valita sellaisia kalalajeja, jotka eivät sisällä ympäristömyrkkyjä tai sisältävät niitä vain vähän.
”Esimerkiksi muikkua, siikaa, ahventa ja särkeä sekä näistä tehtyjä säilykkeitä ja muita kalajalosteita voi syödä huoletta”, sanoo THL:n tutkija Riikka Airaksinen.
Kalansyönnillä on monia terveyshyötyjä
Suurin osa kotimaisesta kalasta on puhdasta ja terveellistä ravintoa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen mukaan kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa ja eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen.
Kalansyönnillä on monia terveyshyötyjä. Se on erityisen hyvä D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde. Lisäksi kalasta saa seleeniä, B12-vitamiinia, jodia, kaliumia ja fosforia. Nämä ravintoaineet ovat erityisen tärkeitä normaalille sikiönkehitykselle, joten haukea lukuun ottamatta kalansyöntiä ei kannata vähentää raskausaikanakaan.
Ruokaviraston antamat kalan turvallisen käytön ohjeet auttavat turvallisten lajien valinnassa.
Lisätiedot
Tietokanta kalan sisältämistä haitta-aineista
Kalan turvallisen käytön ohjeet (Ruokavirasto)
Riikka Airaksinen
tutkija
THL
puh. 029 524 6339
[email protected]