Turvakotipalvelujen kehittämisohjelma vuosille 2024–2027 tukee tasalaatuisten palvelujen kehittämistä

Julkaisuajankohta 15.5.2024 8.55
Uutinen

THL on laatinut turvakotipalvelujen kehittämisohjelman vuosille 2024–2027. Tavoitteena on kehittää jo nyt hyvin toimivia turvakotipalveluja Suomessa edelleen ja varmistaa, että lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokevat saavat korkeatasoista ja tasalaatuista suojaa turvakodista. 

Kehittämisohjelma on julkaistu kahdesti aiemmin, edellinen ohjasi kehittämistä vuosina 2020—2023. 

Uudessa kehittämisohjelmassa tavoitellaan turvakotipalvelujen tunnettuutta ja toiminnan avoimuutta

Kehittämisohjelma koostuu kuudesta osa-alueesta:

  • asiakastyö turvakodeissa
  • turvakotien henkilöstön koulutus
  • turvakotien turvallisuus
  • toimiva turvakotiverkosto
  • viestintä
  • palvelun arviointi, tutkimus ja THL palvelunjärjestäjänä. 

Turvakotipalvelujen kehittämisellä pyritään lisäämään turvakotipalvelujen tunnettuutta ja toiminnan avoimuutta. Sen sisältö vastaa Istanbulin sopimuksesta, turvakotilaista, turvakotipalvelujen kansallisista laatusuosituksista, Lapset turvakodissa -laatusuosituksista ja turvakotityöstä nouseviin kehittämistarpeisiin ja -velvoitteisiin.

”Uudessa kehittämisohjelmassa on aiempaan verrattuna myös uusia painotuksia. Esimerkiksi traumatietoinen työote on turvakotityön keskiössä, joten sen vahvistaminen on tuotu osaksi kehittämisohjelmaa. Aihe on innostanut jo useita opinnäytetyön tekijöitä tarkastelemaan sitä”, kertoo THL:n erityisasiantuntija Maria Svetloff.

”Monet tavoitteista, kuten väestön ja ammattilaisten tietoisuuden lisääminen turvakotipalveluista, vaativat pitkäjänteistä työtä. Työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä yhdessä turvakotien, THL:n ja sidosryhmien kesken”, sanoo kehittämispäällikkö Suvi Nipuli THL:stä.

Turvakotijakson jälkeisten palvelujen varmistaminen on hyvinvointialueiden vastuulla

Hyvinvointialueiden vastuulla on vastata lähisuhdeväkivaltaa kokeneen tuen tarpeeseen turvakotijakson jälkeen. Uudessa kehittämisohjelmassa on useita tavoitteita, jotka toteutuessaan edistäisivät turvakotien asiakkaiden kokonaisvaltaista avun saamista.

"Turvakotijakso on useimmiten lyhyt, joten tarvetta jatkotuelle on siis lähes aina. Tavoite on, että jokainen väkivaltaa kokenut tai sille altistunut aikuinen ja lapsi saisi tukea myös turvakotijakson jälkeen”, sanoo Johanna Boström, sosiaalityöntekijä Porvoon turvakodista. 

”Hyvistä toimintamalleista huolimatta toteutuksessa on vielä paikoitellen haasteita. Iso osa väkivaltatyön avopalveluista, joille olisi turvakotijakson jälkeen tarvetta, on järjestöpohjaisia ja rahoitukseen kaavaillaan parhaillaan leikkauksia, mikä voi vaikuttaa myös väkivallan ehkäisyn palveluihin”, Boström jatkaa.

Turvakotien kehittämisohjelmassa pyritään parantamaan lähisuhdeväkivaltaa kohdanneen palvelujen kokonaisuutta niin, he että pääsevät oikea-aikaisesti turvakotiin ja saavat myös tarpeiden mukaisia palveluita turvakotijakson jälkeen. THL esimerkiksi järjestää työpajan, jossa palvelujen kokonaisuutta suunnitellaan yhdessä hyvinvointialueiden edustajien kanssa. 

THL seuraa kehittämisohjelman tavoitteiden toteutumista vuosittain. Toimia niiden saavuttamiseksi voidaan tarvittaessa täsmentää.

Tutustu julkaisuun: 

Turvakotipalvelujen kehittämisohjelma 2024 – 2027 

Lisätietoja:

Suvi Nipuli
Kehittämispäällikkö, THL
[email protected]

Maria Svetloff
Erityisasiantuntija, THL
[email protected]

Turvakoti on ympärivuorokautinen, asiakkaalle maksuton kriisityön yksikkö, johon lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeva henkilö tai perhe voi mennä oma-aloitteisesti tai viranomaisen tai muun tahon ohjaamana. Turvakotipalvelusta asiakas saa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseensa liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta.

Turvakotipalvelut ovat Suomessa olleet valtion rahoittamia erityispalveluja lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille vuodesta 2015 alkaen. Turvakotitoiminnan ohjaus, arviointi, kehittäminen ja valtakunnallinen yhteensovittaminen kuuluvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Lapset, nuoret ja perheet Väkivalta Väkivalta lastensuojelu