Utvecklingsprogrammet för skyddshemstjänster 2024–2027 stöder utvecklingen av enhetliga tjänster

Utgivningsdatum 15.5.2024 8.55 | Publicerad på svenska 21.5.2024 kl. 13.37
Nyhet

THL har utarbetat ett utvecklingsprogram för skyddshemstjänster för åren 2024–2027. Målet är att vidareutveckla de redan nu välfungerande skyddshemstjänsterna i Finland och säkerställa att personer som upplever våld i nära relationer eller lever under hotet om sådant våld får ett högklassigt och enhetligt skydd på skyddshemmen.

Utvecklingsprogrammet har publicerats två gånger tidigare, det föregående gällde åren 2020–2023. 

Målet i det nya utvecklingsprogrammet är att skyddshemstjänsterna ska vara kända och verksamheten öppen

Utvecklingsprogrammet består av sex komponenter:

  • klientarbetet på skyddshemmen
  • utbildning av skyddshemmens personal
  • skyddshemmens trygghet
  • ett fungerande skyddshemsnätverk
  • kommunikation
  • utvärdering av tjänsterna, forskning och THL som serviceanordnare. 

Målet med utvecklingen av skyddshemstjänsterna är att göra dem mer kända och göra verksamheten öppnare. Utvecklingsprogrammets innehåll svarar på de utvecklingsbehov och utvecklingsskyldigheter som framkommer av Istanbulkonventionen, lagen om skyddshem, de nationella kvalitetsrekommendationerna för skyddshem, kvalitetsrekommendationen Barn på skyddshem och skyddshemsarbetet.

"Det nya utvecklingsprogrammet betonar också en del nya saker. Traumamedvetna arbetsmetoder står till exempel i centrum för skyddshemsarbetet och därför tar utvecklingsprogrammet upp att de ska stärkas. Ämnet har redan inspirerat flera som utför lärdomsprov att undersöka det", berättar Maria Svetloff, specialist vid THL.

"Många av målen, till exempel att öka befolkningens och yrkespersoners medvetenhet om skyddshemstjänsterna, kräver långsiktigt arbete. Arbetet utförs i nära samarbete mellan skyddshemmen, THL och intressentgrupperna", säger utvecklingschef Suvi Nipuli vid THL.

Välfärdsområdena ansvarar för att säkerställa tjänsterna efter skyddshemsperioden

Välfärdsområdena ansvarar för att svara på stödbehovet som den som upplevt våld i nära relationer har efter skyddshemsperioden. Det nya utvecklingsprogrammet innehåller flera mål som, om de förverkligas, skulle främja tillgången till övergripande hjälp för skyddshemmens klienter.

"Skyddshemsperioden är oftast kort, så det finns nästan alltid behov av fortsatt stöd. Målet är att alla vuxna och barn som upplevt våld eller exponerats för våld ska få stöd även efter skyddshemsperioden", säger Johanna Boström, socialarbetare vid skyddshemmet i Borgå. 

"Trots god praxis förekommer det fortfarande utmaningar i genomförandet. En stor del av de öppenvårdstjänster inom våldsarbetet som skulle behövas efter skyddshemsperioden är organisationsbaserade och som bäst planeras nedskärningar i finansieringen, vilket också kan påverka de våldsförebyggande tjänsterna", fortsätter Boström.

I utvecklingsprogrammet för skyddshem strävar man efter att förbättra helheten av tjänster för personer som utsatts för våld i nära relationer så att de får komma till ett skyddshem i rätt tid och även får de tjänster de behöver efter skyddshemsperioden. THL ordnar till exempel en workshop där servicehelheten planeras tillsammans med representanter för välfärdsområdena.

THL följer årligen upp hur målen i utvecklingsprogrammet uppnås. Åtgärderna för att uppnå dem kan vid behov preciseras.

Läs publikationen:

Utvecklingsprogram för skyddshemstjänster 2024–2027 (julkari.fi)

Mer information:

Suvi Nipuli
Utvecklingschef, THL
[email protected]

Maria Svetloff
Specialist, THL
[email protected]

Ett skyddshem är en för klienten avgiftsfri enhet inom krisarbete med verksamhet dygnet runt, dit en person eller en familj som har blivit utsatt för våld i nära relationer eller som lever under hot om sådant våld kan söka sig på eget initiativ eller på anvisning av en myndighet eller någon annan instans. Skyddshemmen ger klienten omedelbar krishjälp, skyddat boende dygnet runt och psykosocialt stöd, rådgivning och vägledning i den akuta situationen.

I Finland har skyddshemstjänsterna sedan 2015 varit statsfinansierade specialtjänster för personer som utsatts för våld i nära relationer eller hot om våld i nära relationer. Institutet för hälsa och välfärd styr, utvärderar, utvecklar och samordnar skyddshemsverksamheten på nationell nivå. 

Lapset, nuoret ja perheet Väkivalta Våld lastensuojelu