Tutkimus: Huumeita käyttävien vakavat MRSA-infektiot ovat lisääntyneet etenkin HUSin alueella

Julkaisuajankohta 19.1.2024 10.28
Uutinen

Viime vuosina HUSin alueella, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla on todettu aiempaa enemmän metisilliinille resistentin Staphylococcus aureuksen (MRSA) aiheuttamia veriviljelypositiivisia infektioita huumeita pistämällä käyttävillä. Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin vuosien 2015–22 MRSA:n aiheuttamia veriviljelypositiivisia infektioita ja muita MRSA-tapauksia Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan alueella.

Tutkimusajankohtana veriviljelypositiiviset MRSA-infektiot lisääntyivät merkittävästi huumeiden käyttäjillä. HUSin alueella näitä infektioita todettiin yhteensä 181 potilaalla, joista 81 käytti huumeita pistämällä. 

Varsinais-Suomessa veriviljelypositiivisia MRSA-infektioita oli 32 eli noin viidesosa HUSin vastaavasta. Niistäkin merkittävä osa, jopa 40 prosenttia, oli huumeiden käyttäjillä. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä vastaavana aikana todettiin yhteensä 42 MRSA:n aiheuttamia veriviljelypositiivisia infektioita, joista 9 oli huumeiden käyttäjillä. 

Vakavien MRSA-infektioiden lisääntyminen liittyi tiettyjen MRSA-kantojen leviämiseen, joista osaa havaittiin useammassa sairaanhoitopiirissä. Kaksi suurinta ryvästä todettiin HUS-alueella. 

Staphylococcus aureus yleinen vakavien infektioiden aiheuttaja

Staphylococcus aureus on yksi yleisimmistä veriviljelypositiivisen infektion aiheuttajista. Se on yleinen nenän limakalvoilla ja ihorikoissa, ja ihovauriot ovat invasiivisten infektioiden riskitekijöitä. Tämän vuoksi infektiot ovat yleisiä huumeita pistämällä käyttävillä.

Huumeiden käyttöön liittyviä MRSA-infektioita ja muita bakteeri-infektioita voidaan ehkäistä muun muassa edistämällä puhtaiden pistosvälineiden käyttöä, antamalla huumeiden käyttäjille tietoa infektioista ja tarjoamalla puitteet huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta. 

Ehkäisevällä päihdetyöllä vähennetään kaikkia huumeiden käytöstä aiheutuvia terveyshaittoja, myös bakteerien aiheuttamia vakavia yleisinfektiota.

Lisätiedot

Huumeiden käyttäjien vakavat MRSA-infektiot ovat lisääntyneet (Lääkärilehti 15.12.2023)

Mitä ovat Staphylococcus aureus ja MRSA? (THL)

Laura Lindholm
erikoistutkija
THL
p. 029 524 7493
[email protected] 

Laura Pakarinen
infektiolääkäri
HUS
p. 040 334 6705
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset antibioottiresistenssi