Ukrainasta saapuneiden parissa työskentelevät eivät yleensä tarvitse lisärokotuksia

Julkaisuajankohta 14.4.2022

stetoskooppi ja näppäimistö.

Ukrainasta saapuvien määrän kasvu on herättänyt kysymyksiä heidän parissaan työskentelevien ja kotimajoittajien tarvitsemasta rokotesuojasta. 

Kaikilla Ukrainasta tulleiden parissa työskentelevillä on hyvä olla Suomen rokotusohjelman tarjoama perussuoja kunnossa. Erityisesti suoja poliota, kurkkumätää sekä MPR-tauteja eli tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan on hyvä tarkastaa. 

Suoja MPR-tauteja ja kurkkumätää vastaan on kunnossa, jos on saanut rokotusohjelman iän mukaiset rokotukset tai jos suojaa on täydennetty Suomen rokotusohjelman mukaiseksi.  

Lisäksi myös suoja koronavirustautia vastaan on tärkeä. 

Poliosuoja on hyvä tarkistaa

Ukraina on korkean polioriskin maa ja siksi poliosuoja on syytä tarkistaa etenkin, jos henkilö työskentelee pitkäaikaisesti vastaanottokeskuksessa. Lyhyen aikaa tai satunnaisesti Ukrainasta tulleiden parissa työskentelevälle riittää lapsuudessa saatu perussuoja.

Yksi tehosteannos poliorokotetta voi olla tarpeen henkilölle, joka työskentelee pitkäaikaisesti Ukrainasta tulleiden parissa tai hoitaa Ukrainasta saapuvia henkilöitä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä, jos hän ei ole saanut yhtään poliorokotteen tehosteannosta neuvola- ja kouluiän jälkeen. Jos työntekijä on saanut aikuisiällä vähintään yhden tehosteannoksen poliorokotetta, uutta tehostetta ei tarvita. 

Työnantajan on huolehdittava siitä rokotussuojasta, mitä työolosuhteet vaativat. Työn vaatima suojatarpeen arviointi tehdään työterveyshuollossa. Vapaaehtoistyöntekijä saa tarvitsemansa rokotukset omalta terveysasemalta.

Myös kotimajoittajien rokotussuoja on hyvä tarkastaa

Ukrainasta tulleita henkilöitä majoittavilla on syytä olla suoja tuhkarokkoa, kurkkumätää ja poliota vastaan. Henkilö, joka majoittaa Ukrainasta saapuneita omassa kodissaan, voi tarvita poliotehosteen. Myös majoittavan perheen lapsilla on tarpeen olla iän mukainen suoja kunnossa. Rokotuksia ei tarvitse aikaistaa. 

Jos noudatetaan normaaleja suomalaisia hygieniaohjeistuksia, riski saada poliovirustartunta on hyvin pieni verrattuna epidemia-alueella asuvien riskiin.

Majoittava perhe saa tarvittaessa puuttuvat rokotukset terveysasemalta tai neuvolasta.

Lisätiedot

Turvapaikanhakijoiden parissa toimivien rokotukset

Rokotusohjelma lapsille ja aikuisille

Anniina Virkku
asiantuntijalääkäri
THL
p. 029 524 8231
[email protected]

Rokotus- ja matkailuterveysneuvonta terveydenhuollon ammattilaisille
Neuvonta palvelee arkisin klo 10–12 
p. 029 524 6060

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset