Varuskunnissa todettu tavanomaista enemmän sairaalahoitoa vaatineita adenovirusinfektioita – Puolustusvoimat tehostanut torjuntatoimia

Julkaisuajankohta 15.4.2024 15.50
Uutinen

Erityisesti Etelä-Suomen varuskunnissa on alkuvuodesta todettu paljon adenoviruksen aiheuttamia hengitystieinfektioita. Adenovirusepidemioita esiintyy varuskunnissa vuosittain, mutta nyt sairastuneiden joukossa on tavallista enemmän tapauksia, jotka ovat vaatineet sairaalahoitoa.

Sairaalahoitoon adenoviruksen takia joutuneista suurin osa on ollut varusmiehiä ja heidän välittömään lähipiiriinsä kuuluvia. Osaa heistä on hoidettu teho-osastolla.

Varuskunnissa on tehostettu tartunnantorjuntatoimia. Sairastuneet pyritään pitämään erillään terveistä jatkotartuntojen estämiseksi. Osassa varuskunnista tautitilanne on torjuntatoimien jälkeen jo rauhoittunut. 

Ylähengitystieinfektiot ovat varuskunnissa tähän vuodenaikaan hyvin tavallisia, ja niitä aiheuttavat myös muut kuin adenovirukset.

Valtakunnallisesti laboratorioiden Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin ilmoittamien adenovirustapausten määrä ei ole vuodenaikaan nähden poikkeava. Ilmoitettuja tapauksia oli lisääntyneestä testaamisesta huolimatta tammi-maaliskuussa vain 321, kun viime vuona vastaava luku oli 358. 

Puolustusvoimissa levinnyt adenovirustyyppi aiheuttaa tavanomaista herkemmin vakavia infektioita

Tähän mennessä kaikilla epidemian yhteydessä sairastuneilla tartunnan on aiheuttanut adenovirustyyppi 7. Kyseisen virustyypin on kuvattu maailmalla aiheuttaneen epidemioita terveydenhuollossa, oppilaitoksissa sekä erityisesti varuskunnissa ja asevoimissa.

Adenovirustyyppi 7 on myös aiheuttanut tavanomaista herkemmin vakavia, sairaalahoitoa vaativia infektioita.

Adenovirus aiheuttaa tavallisimmin kuumeisen hengitystieinfektion

Adenovirukset aiheuttavat tavallisimmin hengitystieinfektioita, joihin voi liittyä korkea kuume. Myös muut oireet, kuten ripuli tai silmätulehdus, ovat mahdollisia.

Adenovirukset ovat yleisiä taudinaiheuttajia pienillä lapsilla, mutta ne sairastuttavat myös aikuisia. Adenovirusinfektio on usein lievä tai oireeton. Imeväisikäisille ja niille, joiden vastustuskyky on heikentynyt, adenovirus voi aiheuttaa vakavan taudin. Kaikkiaan adenoviruksen aiheuttama vakava tautimuoto on kuitenkin harvinainen.

Adenovirus tarttuu tavallisimmin pisaroiden välityksellä yskiessä ja aivastaessa tai kosketustartuntana käsien välityksellä. Tartuntoja voi siis estää hyvällä käsihygienialla sekä välttämällä kontaktia muihin ihmisiin silloin, kun itsellä on ylähengitystieinfektion oireita. Adenovirusinfektion hoito on pääsääntöisesti oireenmukaista.

Kuluvan kevään aikana terveydenhuollossa voidaan harkita adenoviruksen diagnostiikkaa erityisesti potilailla, joilla on sairaalahoitoa vaativa tai muutoin tavanomaista vakavampi hengitystieinfektion taudinkuva eikä taudinaiheuttaja ole selvillä. Adenovirustartunnan diagnosoimiseen voi paikallisen ohjeistuksen mukaisesti käyttää joko antigeenin osoitusta tai geenimonistus- eli PCR-menetelmää.

Lisätiedot

Adenovirustilanne Puolustusvoimissa

Adenovirus

Santtu Heinonen
tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
[email protected]

Niina Ikonen
johtava asiantuntija
THL
p.029 524 8413
[email protected]

Petri Kangaspunta (Puolustusvoimien tartuntatilanne)
lääkintäkomentaja
Puolustusvoimat 
p. 0299 576 100
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto