WHO julkaisi maailmanlaajuisen tilannekatsauksen infektioiden ehkäisystä ja torjunnasta

Julkaisuajankohta 15.9.2022

käsienpesu.
Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut raportin infektioiden ehkäisystä ja torjunnasta. Kyseessä on ensimmäinen tilanneanalyysi siitä, miten infektioiden ehkäisy- ja torjuntaohjelmia toteutetaan eri puolilla maailmaa.

Raportissa korostetaan myös hoitoon liittyvien infektioiden ja mikrobilääkeresistenssin aiheuttamia haittoja potilaille ja terveydenhuollon työntekijöille terveydenhuollon toimintaympäristössä. Lisäksi siinä käsitellään infektioiden ehkäisy- ja torjuntaohjelmien vaikutusta ja kustannustehokkuutta, sekä strategioita, joita maat voivat käyttää tilanteidensa parantamiseksi.

Jopa 70 prosenttia hoitoon liittyvistä infektioista olisi ehkäistävissä 

COVID-19-pandemia, sekä muut viimeaikaiset epidemiat ovat osoittaneet, että terveydenhuollon toimintaympäristö voi jopa edistää infektioiden leviämistä, jos niiden ehkäisyyn ja torjuntaan ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Raportin mukaan jopa 70 prosenttia hoitoon liittyvistä infektioista voitaisiin ehkäistä hyvän käsihygienian ja muiden kustannustehokkaiden käytäntöjen avulla.

Korkean tulotason maissa seitsemän potilasta sadasta saa vähintään yhden hoitoon liittyvän infektion sairaalahoidon aikana. Erityisessä riskissä ovat tehohoitopotilaat ja vastasyntyneet. 

Vakaviin hoitoon liittyviin infektioihin, kuten sepsikseen, liittyy merkittävää kuolleisuutta. Kuolleisuus kasvaa kaksin- tai jopa kolminkertaiseksi, jos infektioiden aiheuttajamikrobit ovat vastustuskykyisiä mikrobilääkkeille. 

Raportin mukaan noin joka neljäs sairaalassa hoidettu sepsis, ja lähes puolet kaikista aikuisten tehohoitoyksiköissä hoidetuista sepsiksistä, joissa on elinten toimintahäiriöitä, liittyy terveydenhuoltoon.

Vain muutama maa täyttää vähimmäisvaatimukset

WHO:n raportin mukaan vuosina 2021–2022 vain neljä (3,8 %) 106 arvioidusta maasta oli ottanut kansallisesti käyttöön kaikki infektioiden ehkäisyä ja torjuntaa koskevat vähimmäisvaatimukset. Tämä näkyy siinä, että infektioiden ehkäisy- ja torjuntakäytännöt eivät toteudu hoitopaikoissa riittävän hyvin. 

WHO:n vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan vain 15,2 prosenttia terveydenhuollon laitoksista täyttää kaikki infektioiden ehkäisyn ja torjunnan vähimmäisvaatimukset. 

Tietyillä alueilla infektioiden torjuntaohjelmien käyttöönotto on kuitenkin edennyt rohkaisevasti. Edistystä on tapahtunut useissa keskeisissä indikaattoreissa. Maailmassa on yhä enemmän maita, joiden infektioidentorjuntaohjelmissa on:

  • nimetty yhteyshenkilö
  • varattu oma budjetti
  • tehty koulutussuunnitelma hoitohenkilöstölle
  • laadittu kansalliset infektioiden ehkäisy- ja torjuntaohjeet
  • laadittu kansallinen ohjelma tai suunnitelma hoitoon liittyvien infektioiden seurantaan
  • käytössä multimodaalisia strategioita infektioiden ehkäisy- ja torjuntatoimissa ja
  • otettu käsihygienian noudattaminen keskeiseksi kansalliseksi indikaattoriksi.

WHO kehottaa kaikkia maita lisäämään investointeja infektioiden ehkäisy- ja torjuntaohjelmiin. Investointien on osoitettu parantavan terveysvaikutuksia ja vähentävän terveydenhuollon kustannuksia. Näin voidaan myös varmistaa laadukas hoito sekä potilaiden ja terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuus. 

Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään 17. syyskuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta potilasturvallisuudesta. Infektioiden ehkäisy ja torjunta ovat tärkeä osa potilasturvallisuutta. 

Lisätiedot

WHO launches first ever global report on infection prevention and control (WHO)

Infektioiden ehkäisyyn ja torjuntaan on tehokkaita työkaluja – ota käyttöön! (THL:n uutinen 15.9.2022)

Lisätietoa potilasturvallisuuspäivästä, sen uutisoinnista sekä tapahtumista:

Katja Koukkari
tutkija
THL
[email protected]
p. 029 524 8350

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset antibioottiresistenssi - Infektiotaudit ja rokotukset