Infektioiden ehkäisyyn ja torjuntaan on tehokkaita työkaluja – ota käyttöön!

Julkaisuajankohta 15.9.2022

hoitaja laittaa kumihanskoja käteen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköille on tarjolla useita tehokkaita työkaluja infektioiden torjunnan ja ehkäisyn tueksi. 

THL suosittelee toimintayksiköitä hyödyntämään WHO:n multimodaalista strategiaa. Se on tarkoitettu infektioiden ehkäisyyn ja torjuntaan liittyvien toimien käyttöönottoon ja seurantaan. Strategia perustuu usean eri toimen yhteisvaikutukseen. Sen avulla voidaan vähentää hoitoon liittyviä infektioita, mikrobilääkeresistenssiä sekä helpottaa epidemioiden torjuntaa. 

Strategiaan sisältyy viisi keskeistä osa-aluetta:

  1. Järjestelmän muutos
  2. Koulutus ja harjoittelu
  3. Seuranta ja palaute
  4. Muistutukset työpaikalla
  5. Turvallinen ilmapiiri/kulttuurin muutos.

Tutkimusten mukaan multimodaalisen strategian avulla voidaan parantaa tehokkaasti infektioiden torjuntakäytäntöjä. Näyttöä on etenkin siitä, että käsihygienian paraneminen vähentää useita eri infektioita, kuten keskuslaskimokatetriin liittyviä infektioita, ventilaattorikeuhkokuumeita sekä MRSA:n ja C. difficilen aiheuttamia infektioita.

Merkittävä osa hoitoon liittyvistä infektioista voidaan ehkäistä

Suomessa on vuosittain noin 100 000 hoitoon liittyvää infektiota, joista puolet sairaaloissa ja puolet pitkäaikaishoidossa. Huomattava osa infektioista on ehkäistävissä tehokkailla torjuntatoimilla. 

THL tekee yhteistyötä sairaanhoitopiirien infektioasiantuntijoiden sekä erikoissairaanhoidon ja pitkäaikaishoidon toimintayksikköjen kanssa, jotta hoitoon liittyviin infektioihin ja niiden ehkäisyyn kiinnitettäisi enemmän huomiota. 

THL tarjoaa seurantamenetelmiä hoitoon liittyvien infektio-ongelmien tunnistamiseksi, kartoittaa hoitoon liittyvien infektioiden ehkäisy- ja torjuntatoimia, laatii ohjeita yleisimpien hoitoon liittyvien infektioiden ehkäisyyn sekä tukee tiedonkulkua eri toimijoiden välillä, jotta epidemioissa asianmukaiset torjuntatoimet saadaan käyntiin viiveettä.

Työkaluja hoitoon liittyvien infektioiden seurantaan:

Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään 17. syyskuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta potilasturvallisuudesta. Infektioiden ehkäisy ja torjunta ovat tärkeä osa potilasturvallisuutta. 

Lisätiedot

WHO julkaisi maailmanlaajuisen tilannekatsauksen infektioiden ehkäisystä ja torjunnasta (THL:n uutinen 15.9.2022)  

Käsihygieniaohjeet ammattilaisille (THL) 

Guidelines on core components of infection prevention and control programmes at the national and acute health care facility level (WHO)

Improving infection prevention and control at the health facility: interim practical manual supporting implementation of the WHO guidelines on core components of infection prevention and control programmes (WHO) 

Infection prevention and control assessment framework at the facility level (WHO)

Lisätietoa potilasturvallisuuspäivästä, sen uutisoinnista sekä tapahtumista:

Katja Koukkari
tutkija 
THL
[email protected]
029 524 8350

Jaana-Marija Lehtinen
tutkija
THL
[email protected] 
p. 029 524 8332

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset antibioottiresistenssi - Infektiotaudit ja rokotukset