Nuorten elinolot -vuosikirja
Nuoret poikkeustilassa – Nuorten elinolot -vuosikirja 2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Nuorisotutkimusverkosto ja valtion nuorisoneuvosto julkaisivat Nuorten elinolot -vuosikirjan Nuorisotutkimuspäivillä 9.11.2022.
Kekkonen, Marjatta, Gissler, Mika, Känkänen, Päivi ja Isola, Anna-Maria (toim.) (2022) Poikkeuksellinen nuoruus korona-aikaan. Nuorten elinolot -vuosikirja 2022. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL). Teema 34/2022.
Vuosikirja jakautuu tilasto-osaan ja artikkeliosaan, jotka ovat vuoropuhelussa keskenään. Kirjan tilasto-osiossa tarkastellaan teemaa tuoreiden, lasten ja nuorten hyvinvointia ja elinoloja koskevien rekisteri- ja kyselyaineistojen avulla. Teoksen toinen osa muodostuu artikkeleista ja nuorten kirjoittamista lyhyistä näkökulmakirjoituksista. Kirjan artikkeliosan tekstit ovat joko teoreettisia, katsaustyyppisiä tai empiirisiä tutkimusartikkeleita.
Nuorten elinolot -vuosikirja tuottaa tietoa nuoruuden ikävaiheesta kulloinkin ajankohtaisen ilmiön näkökulmasta. Laajasti luettu, joka toinen vuosi ilmestyvä vuosikirja on vakiinnuttanut asemansa nuorten elinoloja kuvaavana julkaisuna.
Nuorten elinolot 2022 -vuosikirja tarkastelee monitieteisesti nuoruutta tälle ajalle ominaisen poikkeuksellisuuden näkökulmasta. Nuoret poikkeustilassa -julkaisussa nuoruutta ja nuorten elinoloja lähestytään sukupolvikokemuksena covid-19-pandemian hallitsemassa maailmassa. Poikkeustila ymmärretään nuorten ihmis- ja vuorovaikutussuhteisiin, elämänkulkuun, yhteisöihin ja instituutioihin erilaisin tavoin vaikuttavina olosuhteina ja tekijöinä.
Vuosikirjan tavoitteena on koota yhteen useamman tieteenalan tutkimusperinteistä ammentavaa tutkimusta. Teemaa voi tarkastella niin yhteiskunta-, kasvatus- tai terveystieteiden, psykologian, taloustieteiden, filosofian, kuin taiteen tai ympäristötieteiden näkökulmasta.
Kutsuimme julkaisuun tutkimusartikkeleita, joissa Nuoret poikkeustilassa -ilmiötä käsitellään nuoria ja nuoruutta määrittävänä sukupolvikokemuksena esimerkiksi seuraavien näkökulmien kautta:
- nuorten muuttuvina ja kapeutuvina, mutta toisaalta myös laajentuvina yhteisöinä, sosiaalisina suhteina ja vuorovaikutuksen mahdollisuuksina
- kollektiivisina muistoina poikkeuksellisesta nuoruudesta
- nuorten digitalisoituvana arkena, tiloina ja toimintaympäristöinä
- koulunkäynnin, vapaa-ajan, opiskelun ja työelämän muuttuvina käytäntöinä
- sumeana tulevaisuutena – osallisuutena ja osattomuutena erilaisiin tulevaisuuden näkymiin.
Artikkelien käsikirjoitukset on lähetetty referee-menettelyyn 31.3.2022 mennessä.
Lisätietoja
Nuorten elinolot -vuosikirjan vastuutoimittajat THL:ssä:
Marjatta Kekkonen
erikoistutkija
puh. 029 524 7401
Mika Gissler
tutkimusprofessori
puh. 029 524 7279
Anna-Maria Isola
tutkimuspäällikkö
puh. 029 524 7334
sähköposti: [email protected]