Antibioottiresistenssin aiheuttamat infektiot ja kuolemat lisääntyvät Euroopassa edelleen – tilanne heikentynyt myös Suomessa

Julkaisuajankohta 17.11.2022

tabletteja.
Euroopan tautikeskus ECDC:n tuoreen raportin mukaan antibiooteille resistenttien bakteerien aiheuttama tautitakka, eli niiden aiheuttamat infektiot, kuolemat sekä menetetyt toimintakykyiset elinvuodet, kasvoi vuosina 2016–2019 EU:n ja Euroopan talousalueen (EEA) maissa. 

Vuonna 2016 hieman yli 30 700 ihmistä kuoli antibiooteille resistenttien bakteerien aiheuttamiin infektioihin Euroopassa. Vuonna 2019 kuolemia oli selvästi enemmän, noin 38 700. 

E. coli-, MRSA- ja K. pneumoniae -bakteereilla suurin tautitaakka myös Suomessa

Raportin mukaan suurimman tautitaakan aiheuttivat kolmannen polven kefalosporiineille resistentit Escherichia coli -bakteerit. Seuraavina tulevat MRSA eli metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus -bakteeri sekä kolmannen polven kefalosporiineille resistentit Klebsiella pneumoniae -bakteerit. 

Edellä mainituilla E. coli ja K. pneumoniae -bakteereilla on yleensä ESBL-tekijä, eli ne tuottavat laajakirjoisia beetalaktamaasientsyymejä, jotka pilkkovat antibiootteja ja heikentävät niiden toimintaa.

Myös Suomessa verestä eristettyjen ESBL-E. coli ja K. pneumoniae -bakteerien ja MRSA:n aiheuttamien infektioiden määrät ovat olleet kasvussa. 

”Antibioottiresistenssin takia menetetään yhä enemmän toimintakykyisiä elinvuosia. Yli 70 prosenttia antibiooteille resistenttien bakteerien aiheuttamista infektioista on hoitoon liittyviä infektioita. Resistenttien mikrobien aiheuttamien infektioiden torjunta on osa potilasturvallisuutta”, toteaa THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.

Pandemiavuosi 2020 kohensi hieman tilannetta

Vuonna 2020, jolloin COVID-19-pandemia oli jo käynnissä, antibioottiresistenssin vuoksi kuolleiden ja myös menetettyjen toimintakykyisten elinvuosien määrät hieman vähenivät vuoteen 2019 verrattuna.

”Pandemian aikaiset torjuntatoimet saattoivat vähentää resistenttien bakteerien aiheuttamien infektioiden määrää ja tautitaakkaa. On myös mahdollista, että pandemia-aikana infektiotauteja diagnosoitiin ja havaittiin vähemmän, mikä voi osaltaan selittää tautitaakan vähenemistä”, Jalava sanoo.

Euroopan antibioottipäivää vietetään 18.11. 

Lisätiedot

Assessing the health burden of infections with antibiotic-resistant bacteria in the EU/EEA, 2016-2020 (ECDC, englanniksi)

Antibioottiresistenssi (THL)

Hoitoon liittyvät infektiot (THL) 

Koronapandemian vaikutukset antibioottiresistenssiin ovat olleet toistaiseksi vähäisiä sekä Suomessa että Euroopassa (THL:n uutinen 17.11.2022)

Asiakas- ja potilasturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma 2022–2026 (Valtioneuvosto)

Jari Jalava
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 6629
[email protected] 
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto antibioottiresistenssi - thlfi