Apinarokkorokotusten kohderyhmä laajenee

Julkaisuajankohta 15.2.2023

Apinarokkorokotusten kohderyhmää laajennetaan. Rokotuksia suositellaan jatkossa kaikille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa ja ollut useita satunnaisia seksikumppaneita edellisen 6 kuukauden aikana.

Lisäksi rokotuksia suositellaan jatkossakin kaikille HIV:n ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttäville miehille, joilla on seksiä miesten kanssa sekä prep-hoitoon pääsyyn jonottaville miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Myös apinarokolle altistuneiden ja sairastuneiden lähikontaktien rokottamista jatketaan aiempaan tapaan.

Riskiryhmien rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan vähintään neljän viikon välein. Hyvinvointialueet tiedottavat, milloin rokotteita on saatavilla ja miten alueen rokotukset toteutetaan.  Rokotukset ovat kohderyhmiin kuuluville maksuttomia. 

Tauti paranee yleensä itsestään

Apinarokkotapaukset lähtivät kasvuun useissa maissa toukokuussa 2022. Tapausmäärät ovat kuitenkin vähentyneet Euroopassa selvästi syksyn ja talven aikana. Viime aikoina uusia apinarokkotapauksia on todettu Euroopassa noin kymmenen viikossa. Suomessa apinarokkotapauksia ei ole todettu lokakuun jälkeen. 

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä arkielämän kohtaamisissa. Riski sille, että apinarokko leviäisi laajemmin väestössä, on hyvin pieni. 

Viime ja tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksissä. Kuka tahansa voi saada tartunnan, mutta Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tartuntoja on ollut etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa sekä uusia tai useita eri kumppaneita. Kondomi suojaa oikein käytettynä useilta seksitaudeilta, mutta se ei anna riittävää suojaa apinarokkoa vastaan.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma, jolle ei ole muuta selittävää syytä. Ihottumaa ennen voi ilmetä muita yleisiä infektio-oireita, kuten kuumetta tai päänsärkyä.

Apinarokon hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Yleensä vakavat taudinkuvat esiintyvät niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi pieni.

Jos epäilet tartuntaa, ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Jos epäilet apinarokkotartuntaa, vältä fyysisiä kontakteja. Ole yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse, ennen kuin hakeudut hoitoon. Erityisen tärkeää on välttää läheisiä kontakteja raskaana oleviin, lapsiin ja henkilöihin, joilla on puolustuskykyä heikentävä vakava perussairaus.

Lisätiedot

Apinarokkorokote (THL) 

Mikä on apinarokko? (THL) 

Apinarokkoon sairastuneen lähikontaktit (THL) 

Anniina Virkku
asiantuntijalääkäri
THL
[email protected]

Tuula Hannila-Handelberg (tautitilanne)
ylilääkäri
THL
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto matkailuterveys - thlfi