Kunnat edelleen vastuussa asukkaidensa hyvinvoinnista: verkostoista tukea toiminnan kehittämiseen

Julkaisuajankohta 25.8.2021

Ihmisiä suojatiellä

Sote-lakien hyväksymisen myötä kuntien on tärkeää selventää tehtävänsä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä muuttuvassa tilanteessa ja sopia yhteistyöstä tulevien hyvinvointialueiden kanssa. Kunnalla on ensisijainen vastuu asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

”On tärkeää, että kuntapäättäjät ovat yhtä mieltä siitä, että väestön hyvinvointiin ja terveyteen voidaan vaikuttaa ennakoivasti. Tukea toiminnan ja johtamisen kehittämiseen saa osallistumalla Terve Kunta -verkoston toimintaan. Terve Kunta -verkosto on osa kansainvälistä WHO:n European Healthy Cities -verkostoa”, kertoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

Suomen jäsenyys WHO:n European Healthy Cities -verkostossa on vahvistettu

Terve Kunta -verkosto on kuntien yhteistyöverkosto, jossa jäsenkunnat kehittävät hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen toimintaansa vaikuttavammaksi. Terve Kunta -verkostoon kuuluvat kunnat voivat osallistua myös alan kansainväliseen yhteistyöhön Suomen WHO:n Healthy Cities -verkoston jäsenyyden ansiosta.

Suomessa toiminnan pääteemoja vuosille 2021–2024 ovat muun muassa hyvinvointitalousajattelun vahvistaminen kunnissa sekä kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden yhteistyön edistäminen sote-uudistuksen edetessä. Toiminnassa on huomioitu myös Agenda 2030 maailmanlaajuiset kestävän kehityksen tavoitteet.

Terve Kunta -verkosto kehittää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintatapoja ja rakenteita

Kuntien tehtävänä on esimerkiksi asettaa strategisessa suunnittelussa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiselle tavoitteet ja määritellä kunnan eri toimialoja koskevat toimenpiteet sekä huomioida päätösten arvioidut vaikutukset väestöryhmittäin.

”Muutokseen tähtäävät toimenpiteet ja olosuhteiden muuttaminen voi olla todella vaikuttavaa, mutta vahvaa sitoutumista tarvitaan kunnan johtoa myöten. Esimerkiksi kaupunkisuunnittelulla, viheralueilla, liikuntapaikoilla ja -palveluilla, nuorisotyöllä, ikäihmisten järjestötoimintaa tukemalla voidaan vaikuttaa kuntalaisten hyvinvointiin ja vähentää eriarvoisuutta”, sanoo kehittämispäällikkö Pia Hakamäki THL:stä.

Terve Kunta -verkostoa koordinoi THL. Verkostossa on tällä hetkellä 37 kuntajäsentä ja kaksi kuntayhtymää. Verkosto sopii kaiken kokoisille kunnille, kaupungeille ja aluille. Jäsenyys on maksuton, mutta liittyminen edellyttää sitoutumista toimintaan.

Lisätietoa

Esitys verkoston toiminnasta 2021 (pdf)

Terve Kunta-verkoston verkkosivut

Hyvinvointijohtaminen kunnassa verkkosivut

 

Pia Hakamäki
kehittämispäällikkö, Terve Kunta -verkoston koordinaattori
THL
puh. 029 5247 403
sähköposti: [email protected]

Tomi Lähteenmäki
strategiapäällikkö, Terve Kunta -verkoston puheenjohtaja Porin kaupunki
puh. 044 701 1190
sähköposti: [email protected]

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Pääsivusto