Riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset alkavat marraskuun alussa - samalla voi ottaa myös koronatehosteen

Julkaisuajankohta 25.10.2022

Vaari ja vauva.

Monet kunnat aloittavat influenssan riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset marraskuun alussa. Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa erityisesti riskiryhmiin kuuluville vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote ehkäisee viruksen leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä. 

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttoman influenssarokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiit, eli 

  • 65 vuotta täyttäneet 
  • 6 kuukauden - 6 vuoden ikäiset lapset
  • raskaana olevat
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Lisäksi influenssarokotteen saavat maksutta myös 

  • varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa
  • potilaiden tai asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon osallistuva sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijät
  • henkilöt, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen tai sellaiseen vakavalle influenssalle alttiiseen, jota ei voida suojata influenssarokotteella. 

THL suosittelee influenssarokotetta myös niille, jotka ovat toistuvasti lähikontaktissa vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten kanssa, mutta eivät kuulu maksuttoman rokotuksen ryhmään. Heille rokote on omakustanteinen.

Käytössä sekä pistettävä että nenäsumuterokote

Influenssakaudella 2022–2023 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään kaikille ikäryhmille tarkoitettua pistettävää VaxigripTetra-rokotetta sekä 2–6-vuotiaille tarkoitettua FluenzTetra -nenäsumuterokotetta. Samat valmisteet olivat käytössä myös viime kaudella, mutta niiden sisältämästä neljästä viruskannasta kaksi on vaihdettu viime vuodesta, WHO:n suosituksen mukaisesti. 

”WHO tarkistaa rokotteiden sisältämät viruskannat puolivuosittain, jotta ne suojaisivat mahdollisimman tehokkaasti tulevan kauden ennustettuja viruskantoja vastaan”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Influenssarokotteen yhteydessä voi ottaa myös koronarokotteen

Tänä syksynä kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille koronan riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan koronatehosteannosta. Tehostetta suositellaan riippumatta siitä, montako koronarokoteannosta on saanut tai montako kertaa on sairastanut koronataudin. 

Edellisestä koronarokotteesta tai sairastamisesta on kuitenkin pitänyt kulua vähintään kolme kuukautta, jotta rokotteesta olisi toivottavaa hyötyä. Tehosteannoksena käytetään varianttiräätälöityjä valmisteita. 

”Jos rokotettava on saamassa sekä korona- että influenssarokotteen, suositus on, että ne annetaan samalla käynnillä. Näin säästetään sekä rokotettavan aikaa että terveydenhuollon resursseja”, THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen sanoo.

Kunnat ovat voineet aloittaa syystalven koronatehosterokotukset omien mahdollisuuksiensa mukaan jo aiemmin, ennen influenssarokotuksia.

Tiedot rokotusjärjestelyistä omasta terveyskeskuksesta

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessaan tai neuvolassaan. Kunnat tiedottavat alueellaan, miten influenssarokotukset järjestetään ja milloin ja missä rokotuksen voi käydä ottamassa. 

Muut kuin maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen esimerkiksi terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut 

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa. Syksyn aikana tartuntatautirekisteriin on raportoitu viikoittain pieniä määriä influenssalöydöksiä, mutta tapausmäärissä ei ole todettavissa kasvua. 

THL seuraa influenssakauden etenemistä ja päivittää ajantasaista influenssakatsausta koko kauden ajan.

Lisätiedot

Mikä on influenssa? (THL) 

Influenssarokote (THL)

Alttiiden henkilöiden lähipiirin influenssarokotukset (THL) 

Ajantasainen influenssakatsaus (THL)

Koronan tehosterokotukset syystalvella 2022 (THL)
 

Mika Muhonen 
asiantuntijalääkäri (rokottaminen ja rokotteet)
THL 
p. 029 524 7897
[email protected] 

Hanna Nohynek
ylilääkäri (rokottaminen ja rokotteet)
THL
p. 029 524 8246
[email protected]

Niina Ikonen
johtava asiantuntija (influenssan seuranta)
THL
p. 029 524 8413
[email protected]

Ikääntyminen Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto influenssa - thlfi influenssarokote - thlfi rokottaminen - thlfi rokotukset - thlfi