Ajantasainen influenssakatsaus

Päivitetty 31.1.2025

Tälle sivulle on koottu tiivistelmä influenssatilannetta koskevista ajankohtaisimmista tiedoista. Influenssakatsausta päivitetään tarvittaessa.

Tilanne Suomessa

Epidemiatilanne

  • Influenssaepidemia on käynnissä. Tartuntatautirekisteriin ilmoitetut influenssalöydökset ovat lisääntyneet. Viime viikkojen aikana myös influenssa B-löydösten määrä on kasvanut, mutta enemmistö löydöksistä on yhä influenssa A -löydöksiä. Influenssaa on todettu eri puolelta Suomea ja kaiken ikäisiltä.
  • Tartuntatautirekisteriin ilmoitetut influenssalöydökset edustavat vain pientä osaa influenssaan sairastuneista ja tiedon kertymisessä saattaa olla viiveitä.

Virologinen seuranta

  • THL:n hengitystievirusinfektioiden seurantaan lähetetyistä influenssa A -positiivisista näytteistä on todettu molempia A-alatyypin viruksia, H1N1pdm09- ja H3N2-viruksia. Suurin osa on edustanut H1N1pdm09-alatyyppiä. Lisäksi on todettu yksittäisiä influenssa B/Victoria -viruksia.
  • Seurantaan lähetetyistä näytteistä on todettu myös SARS-CoV-2-, kausikorona-, rino- ja adenoviruksia.

Jätevesiseuranta

  • THL kerää havaintoja influenssa A- ja B-virusten sekä RS-viruksen esiintymisestä Suomen jätevesissä. 
  • Virusten esiintymistä tutkitaan mittaamalla puhdistamattomasta jätevedestä näiden virusten RNA:ta eli geeniperimää. Tulokset päivittyvät 1–4 kertaa kuukaudessa.

Tutustu jätevesiseurannan tuloksiin 

Terveyskeskusten influenssakäyntimäärät

  • Terveyskeskusten influenssan kaltaisen taudin vuoksi tehdyt käynnit ovat lisääntyneet. Influenssa-aktiivisuus on kohtalaista lähes koko maassa, osassa maata se on runsasta. Kaikkien hyvinvointialueiden terveyskeskuskäyntejä ei raportoida ajantasaisesti ja kattavasti Avohilmoon.
    Influenssakäynnit terveyskeskuksissa viikoittain ja alueittain (kartta)
  • Eri palvelujen tuottajien influenssaan ja hengitystieinfektioihin liittyviä käyntimääriä voi seurata myös Avohilmon pikaraporteista.
    Avohilmon pikaraportit

Influenssasta johtuvat vuodeosastohoidot

  • Influenssan aiheuttamat sairaalahoitojaksot ovat lisääntyneet. Laboratoriovarmistettuihin influenssatartuntoihin liittyvät osastojaksot voidaan tunnistaa lähtödiagnoosin perusteella hoitoilmoitusrekisteristä (HILMO). Tiedot päivittyvät runsaan viikon viiveellä.
  • Influenssan aiheuttamien alkaneiden vuodeosastohoitojen lukumääriä sekä päivittäisten potilasmäärien mediaania viikoittain voi seurata täältä: Akuuttien hengitystieinfektioiden sairaalahoito Suomessa - THL kuutio- ja tiivistekäyttöliittymä

Influenssarokotteet

  • THL on hankkinut kansallista rokotusohjelmaa varten 1,6 miljoonaa annosta pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille, 144 000 annosta 85-vuotiaiden rokottamiseen tarkoitettua adjuvantillista pistettävää Fluad Tetra -rokotetta ja 100 000 Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille. Rokotteita on jaettu kaikille hyvinvointialueille.
  • Valtakunnalliseen rokotusrekisteriin oli viikon 4 loppuun mennessä kirjautunut annetuksi yhteensä 1,64 miljoonaa influenssarokoteannosta. Näistä runsas 2/3 on annettu julkisella sektorilla. Kaikki annetut rokoteannokset eivät vielä näy rokotusrekisterin luvuissa ajoittaisten tiedonsiirto-ongelmien vuoksi.
    Influenssarokote
    Rokotusten kirjaaminen
  • Viikon 4 loppuun mennessä valtakunnallisen rokotusrekisterin tietojen mukaan rokotuskattavuus on 65 vuotta täyttäneiden keskuudessa noin 57,8 %, 65–79-vuotiaiden 55,7 %, 80 vuotta täyttäneiden 63,8 %, ja työikäisten (18–64 v) 19,5 %. Alle 7-vuotiaiden kattavuus oli 31,6 %. Koko väestön influenssarokotuskattavuus oli 27,6 %. 
    Influenssarokotusten kattavuus

      Influenssarokotusten suojateho

  • Rokotteiden suojatehoa voidaan arvioida yhdistämällä kauden aikana kertyneitä tietoja laboratoriovarmistetuista influenssatapauksista tartuntatautirekisteristä sekä influenssarokotustiedoista valtakunnallisesta rokotusrekisteristä. Vähäisten laboratoriovarmennettujen influenssatapausten vuoksi rokotteen suojatehoa ei vielä ole mahdollista laskea luotettavasti. Linkki ajantasaisiin suojatehon arvioihin avataan, kun tautitapauksia alkaa kertyä.      

Kansainvälinen tilanne

Influenssakauden 2024–2025 rokotteet

  • WHO antoi helmikuussa 2024 suosituksen influenssarokotteen koostumuksesta pohjoisen pallonpuoliskon influenssakaudelle 2024–2025. WHO suositteli influenssa A(H3N2)-viruskomponentin päivittämistä ensi kauden rokotteeseen. Suositus perustuu helmikuun alkuun mennessä kertyneeseen tietoon epideemisenä kiertävistä viruksista sekä arvioon siitä, minkä kaltaisia influenssaviruksia ensi syksynä alkavalla epidemiakaudella todennäköisesti kiertää.
    WHO:n rokotevirussuositus kaudelle 2024–2025

Seurantaraportit

  • Seurantaraportti antaa kokonaiskuvan menneen kauden influenssaepidemian kestosta, voimakkuudesta ja kauden aikana kiertäneistä influenssaviruksista sekä kansallisen rokotusohjelman influenssarokotusten kattavuudesta ja tehosta.
  • Raporttiin on koottu tuloksia tartuntatautirekisteristä ja avoterveydenhuollon käyntisyyseurannasta sekä avohoidon ja tehohoitoyksiköiden virologisia löydöksiä. Influenssarokotteen tehon arviot saadaan tartuntatauti- ja rokotusrekisterin tietoja yhdistämällä.
  • COVID-19 pandemiasta johtuen kausien 2019–2023 seurantaraporttien julkaisu on viivästynyt.
    Seurantaraportit

  • Tutustu myös:  Ulrike Baum, Niina Ikonen, Oskari Luomala, et al. The epidemiology of influenza during the COVID-19 pandemic in Finland - A summary and interpretation of surveillance data from 2019 to 2024. Authorea. November 02, 2024.