Rikosoikeudellisen lääkärinlausunnon keskeiset käsitteet

Tälle sivulle on koottu rikosoikeudellisessa lääkärinlausunnossa käytetyt keskeiset käsitteet ja niiden määritelmät.

Syy-yhteyden käsite (ristiriidattomuus)

Useimmissa tapauksissa todettu vamma sopii ilmoitettuun vammamekanismiin, mutta ei aina. Lääkärinlausunnossa on hyvä käyttää vakiintuneita syy-yhteyttä kuvaavia ilmaisuja:

  • ”Erittäin todennäköinen” on suurin mahdollinen lääketieteellinen varmuus syy-yhteydestä. Tällöin muita mahdollisia syitä ei ole tai ne ovat erittäin epätodennäköisiä.
  • ”Todennäköinen” tarkoittaa, että tapahtumalle on useita mahdollisia syitä, mutta kyseinen syy on kaikki syyt kokonaisuutena huomioiden todennäköisin.
  • ”Mahdollinen” tarkoittaa, että tapahtumalle on monta mahdollista syytä, eikä kyseinen syy ole niistä muita todennäköisempi.
  • ”Epätodennäköinen” tarkoittaa, että tapahtumalle on olemassa muita todennäköisempiä syitä.
  • ”Erittäin epätodennäköinen” tarkoittaa, että syy-yhteyttä ei suurimmalla mahdollisella varmuudella ole olemassa.

Vamman vaikeusaste

Vamman vaikeusaste on lääkärin määriteltävissä. Yleensä vaikealla vammalla tarkoitetaan merkittävän ruumiintoiminnon menetystä tai heikkenemistä, pitkäaikaista terveyshaittaa tai hengenvaarallisen tilanteen aiheuttanutta vammaa. Myös henkisen terveyden vahingoittuminen voi olla vakava. Vähäinen vamma puolestaan paranee yksinkertaisella hoidolla tai hoidotta (mustelma, naarmu, venähdys, pintahaava).

Työkykyä kuvattaessa on ilmoitettava, kuinka kauan potilas lääkärin arvion mukaan on ollut kokonaan työkyvytön, pystyykö potilas tavalliseen tapaan tai rajoituksin entiseen työhönsä, onko potilas väliaikaisesti tai pysyvästi siirtynyt kevyempään työhön jne. Invaliditeetin tai pysyvän haitan kuvauksessa ei edellytetä ns. invaliditeettiprosentin ilmaisemista, vaan selvää kuvausta siitä, mitä seurauksia vammalla on ollut.

Hengenvaaran arviointi

Abstraktinen hengenvaara

Abstraktinen hengenvaara, kuten aseella uhkaaminen tai surmaamisen aikomus, tarkoittaa uhkaa, jonka olemassaolo voidaan todeta kokemuksen antamien tietojen ja reaalisten näkökohtien nojalla; sen arvostelu kuuluu tuomioistuimelle.

Konkreettinen hengenvaara

Konkreettinen hengenvaara on kudosvaurion aiheuttamaa tilaa, joka vallinneissa olosuhteissa kokemuksen mukaan aiheuttaa usein potilaan kuoleman. Lääkäri arvioi tämän. Myös tässä yhteydessä voi käyttää syy-yhteyttä kuvaavia ilmaisuja (erittäin todennäköinen, todennäköinen jne.).

Hengenvaaraa arvioitaessa käytetään kahta arvosteluperustetta:

  1. Kliiniseen kokemukseen ja julkaistuihin tietoihin perustuvat tyyppivammojen kuolleisuus
  2. Kysymyksessä olevan potilaan pelastamiseksi käytetyt elvytystoimenpiteet

Potilaan ennusteeseen voi vaikuttaa vamman seurauksena kehittynyt lisätauti (kuten veritulppa) tai potilaalla oleva aiempi terveydentilaa heikentävä tekijä kuten lääkityksen aiheuttama verenvuototaipumus. Ennusteeseen voi vaikuttaa myös esimerkiksi hoidon laiminlyönti. Tällaiset lopputulokseen myötävaikuttavat tekijät tulee kirjata lausuntoon.