FinRavinto-tutkimus
FinRavinto-tutkimuksessa tutkitaan Suomessa asuvan aikuisväestön ruoankäyttöä ja ravinnonsaantia osana FinTerveys-tutkimusta.
Tavoitteet
Tutkimuksesta saatavia tietoja hyödynnetään erilaisissa tutkimusprojekteissa ja käytetään kansallisiin seurantatarkoituksiin sekä terveys- ja hyvinvointipoliittisen päätöksenteon tukena. Seurantatietojen perusteella on mm. kehitetty joukkoruokailua, suunniteltu ja arvioitu elintarvikkeiden täydentämistoimenpiteitä sekä laadittu ravitsemussuosituksia.
Toteutus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on seurannut kansallisissa ravitsemustutkimuksissa suomalaisen aikuisväestön ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia viiden vuoden välein vuodesta 1982 lähtien.
FinRavinto 2017 -tutkimus toteutettiin yhteistyössä FinTerveys 2017 -tutkimuksen kanssa 50 tutkimuspaikkakunnalla eri puolilla Suomea. Tutkimukseen kutsuttiin satunnaisesti valittu alaotos, 30 prosenttia, FinTerveys 2017 -tutkimukseen kutsutuista (n= 10 247). Tutkittavat olivat iältään 18–74-vuotiaita. FinRavinto 2017 -aineisto koostuu 1655 henkilöstä (53 prosenttia alaotoksesta).
FinTerveys-tutkimus
FinRavinto-tutkimuksen menetelminä oli terveystarkastus (FinTerveys), kaksi 24 tunnin ruoankäyttöhaastattelua (FinRavinnon ydin), kyselylomakkeita sekä veri- ja virtsanäytteet. Tutkittavien ruoankulutus selvitettiin käyttämällä kahta erillistä 24 tunnin ruoankäyttöhaastattelua. Haastatteluja oli kultakin tutkittavalta kaksi: toinen kasvokkain, toinen puhelimitse.
Ravinnonsaannin riittävyyttä ja ravitsemussuositusten toteutumista tutkittiin vertaamalla tilastollisesti mallinnettua tavanomaista ruoankulutusta ja ravintoaineiden saantia ravitsemussuositusten viitearvoihin.
FinRavinto-tutkimuksessa noudatettiin yhteiseurooppalaista, EU Menu -projektin mukaista tiedonkeruumenetelmää.
Tuloksia
FinRavinto-tutkimuksen tuloksia
Yhteistyökumppanit
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
- Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
- Tutkittavien henkilöiden kotikuntien terveyskeskukset
Rahoitus
- Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
- Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA)
Tietosuojailmoitukset
Yhteystiedot
Niina Kaartinen
erikoistutkija
puh. 029 524 7384
sähköposti: [email protected]
- Tiedote 10.1.2022 täysjyvätuloksista
- Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisu täysjyvän saannista (Julkari)
- FinRavinto 2017 -raportin taulukkoliite täysjyvätuloksista (Julkari)
- Infograafeja FinRavinto 2017 -tutkimuksen täysjyvätuloksista
Seuraa tutkimusta sosiaalisessa mediassa hashtagilla #FinRavinto.