Kuolemansyyn selvittäminen ja kuolintodistuksen täyttäminen COVID-19 -infektiotapauksissa
Päivitetty 21.4.2021
Kuolemansyyn selvittäminen
COVID-19-tartunta tai epäily kyseisestä tartunnasta ei ole oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen indikaatio. Kuolemansyyn selvittäminen tehdään joko lääketieteellisen tai oikeuslääketieteellisen järjestelmän mukaan olemassa olevien säädösten mukaisesti.
Kuolintodistuksen täyttäminen niissä tapauksissa, joissa henkilön kuolemaan liittyy COVID-19 -virusinfektio
COVID-19-virusinfektio ei johdu mistään muusta aiemmin todetusta taudista tai vammasta, vaikka ne olisivat vaikeita tai laajalle levinneitä. Näinollen kuolintodistusten kirjoittamisessa on tässä vaiheessa olennaisinta se, että COVID-19-virus löytyy kuolintodistuksen diagnoosiosiosta niissä tapauksissa, kun sillä on ollut osuutta kuolemaan johtaneessa prosessissa.
COVID-19-virusinfektio on ainoa hyväksyttävä ja käytettävä termi tässä taudissa, erotuksena muista koronaviruksista. COVID-19-virusinfektio voidaan merkitä vain peruskuolemansyyksi tai kuolemaan myötävaikuttaneeksi tekijäksi. Välivaiheen kuolemansyyksi tai välittömäksi kuolemansyyksi merkitään mahdolliset COVID-19-virusinfektion aiheuttamat komplikaatiot, joita ovat esim. keuhkokuume ja hengitysvajausoireyhtymä. COVID-19-virusinfektion aiheuttama elinmanifestaatio tulee merkitä kuolintodistukseen omana diagnoosinaan.
Mikäli henkilöllä on ollut kuollessaan laboratoriovarmennettu COVID-19-virusinfektio, tulee kuolintodistuksissa käyttää koodia U07.1 (COVID-19-virusinfektio, laboratoriotutkimuksella varmistettu). Mikäli henkilöllä oli kuollessaan COVID-19-virusinfektio, jota ei kuitenkaan varmennettu, käytetään koodia U07.2 (COVID-19-virusinfektio, ei varmistettu laboratoriotutkimuksella).
Ohessa käytetyt koodit ovat esimerkkejä: Välittömäksi kuolemansyyksi voidaan mainittujen koodien tilalle valita tapaukseen parhaiten sopiva koodi. Esimerkiksi välittömänä kuolemansyynä esimerkeissä mainitun koodin J17.1*B34.3 (virustautiin liittyvä keuhkokuume) tilalla voidaan käyttää mm. koodeja J12.8 (muu viruskeuhkokuume), J15.9 (määrittämätön bakteerin aiheuttama keuhkokuume) tai J18.9 (määrittämätön keuhkokuume).
A) Henkilö kuolee COVID-19-virusinfektion aiheuttamaan yleisinfektioon ja/tai sen muihin ilmentymiin:
Kuolintodistukseen merkitään:
Vaihtoehto 1:
Välitön kuolemansyy (eli kuolintodistuksen kohta 8.1a) esim. J12.8 tai J15.9
Peruskuolemansyy (eli kuolintodistuksen kohta 8.1c) U07.1
Vaihtoehto 2:
Peruskuolemansyy (eli kuolintodistuksen kohta 8.1c) U07.1
B) Henkilöllä on yksi tai useita vakavia pitkäaikaissairauksia, henkilö kuolee COVID-19 –viruksen aiheuttamaan viruskeuhkokuumeeseen tai jälkitautina tulevaan bakteerikeuhkokuumeeseen:
Kuolintodistukseen merkitään:
Välitön kuolemansyy (eli kuolintodistuksen kohta 8.1a) esim. J17.1*B34.2 tai J15.9
Peruskuolemansyy (eli kuolintodistuksen kohta 8.1c) U07.1
Kuolemaan myötävaikuttanut syy (kuolintodistuksen kohta 8.2.) perussairaus 1, 2, 3
C) Henkilöllä on yksi tai useita vakavia pitkäaikaissairauksia, henkilö kuolee COVID-19 –viruksen aiheuttamaan yleisinfektioon:
Kuolintodistukseen merkitään:
Välitön kuolemansyy (eli kuolintodistuksen kohta 8.1a) esim. A41.8
Peruskuolemansyy (eli kuolintodistuksen kohta 8.1c) U07.1
Kuolemaan myötävaikuttanut syy (kuolintodistuksen kohta 8.2.) perussairaus 1, 2, 3
D) Mikäli kuolinsyynä on jokin muu vakava sairausprosessi tai vastaava syy, mutta henkilöllä on diagnosoitu myös COVID-19 –virus:
Kuolintodistukseen merkitään:
Peruskuolemansyy (eli kuolintodistuksen kohta 8.1c) esim. W01/S06.3 tai I25.1
Kuolemaan myötävaikuttanut syy (kuolintodistuksen kohta 8.2.) U07.1
Tulostettava ohje: Kuolemansyyn selvittäminen ja kuolintodistuksen täyttäminen niissä tapauksissa joissa henkilön kuolemaan liittyy COVID-19 -virusinfektio (Pdf 124 kt) (Päivitetty 21.4.2020)