Esimerkkejä sovittelussa ratkaistuista nuorten rikos- ja riita-asioista

Vahingonteko

Mitä tapahtui?

Kaksi 15-vuotiasta nuorta poltti taloyhtiön roskakatoksessa olevan paperinkeräysastian. Taloyhtiö teki asiasta rikosilmoituksen. 

Ketkä olivat mukana sovittelutapaamisessa?

Sovittelutapaamisessa olivat mukana nuoret ja heidän huoltajansa sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Mitä sovittiin? 

Sovittelussa tehtiin kirjallinen sopimus, jossa nuoret pyysivät tekoaan anteeksi ja lupasivat korvata taloudelliset vahingot. Nuoret maksoivat omat osuutensa sovitusti eikä taloyhtiö vaatinut heille muuta rangaistusta.

Nettikiusaaminen

Mitä tapahtui?

Neljä alle 15-vuotiasta nuorta kiusasi luokkakaveriaan WhatsApp-ryhmässä. He olivat tehneet kuvamuokkauksia, joihin oli lisätty herjaavaa tekstiä. Kiusatun nuoren huoltaja oli yhteydessä sovittelutoimistoon ja ehdotti sovittelua.

Ketkä olivat mukana sovittelutapaamisessa?

Sovittelijat tapasivat kaikki nuoret huoltajineen erikseen ennen yhteistä tapaamista. Nuoret pohtivat erillistapaamisissa omia toiveitaan ja tarpeitaan. Tämän jälkeen järjestettiin yhteinen sovittelutapaaminen kaikkien osapuolten kesken. Tapaamisen alussa nuoret keskustelivat omana ryhmänään toisen sovittelijan kanssa ja aikuiset toisen sovittelijan kanssa. Lopuksi kokoonnuttiin yhteen, käytiin läpi keskustellut asiat ja nuoret laativat anteeksipyyntö- ja käyttäytymissopimuksen. 

Mitä sovittiin? 

Nuoret kirjoittivat itse sopimuksen, jossa pyysivät tekoaan anteeksi ja lupasivat lopettaa kiusaamisen. Nuoret myös pyysivät, että kopio sopimuksesta lähetetään heidän koululleen. Lukuvuoden lopulla sovittelija soitti nuorille, jotka kertoivat, että sopimus oli pitänyt. 

Niko ja Santtu sovittelussa